Здравословният начин на живот – дневен режим

 

Никой не поставя под съмнение цикличността на процесите в природата. На моменти усилено започваме да говорим за биологичния си часовник – особено около въртенето на стрелките напред и назад пролет и есен. В същото време се усмихваме леко подигравателно, стане ли дума за дневен режим.

Естествената основа дневният режим

Погледнете на него не като опит за налагане на казармен ред, а като начин да подкрепите нормалното функциониране на организма си. Колкото повече дневното ви разписание съвпада с така наречения „циркаден” ритъм, толкова по-естествено и нормално се осъществяват всички жизнени функции и тялото ви успява само да възстанови силите си, да се освободи от натрупания стрес, отпадни продукти и токсини.

Циркадният ритъм всъщност е денонощната повторяемост на активност и покой на различните жизнени системи. Той е доста строг при растенията, с отклонения при животните и силно колеблив при хората. Зависим е от много фактори, но за основен негов регулатор се приема светлината и слънчевото греене.

Хилядолетният опит, подкрепен от съвременни медицински изследвания, са установили почти точното редуване в период от около 24-25 часа на активност и покой на храносмилателния тракт, черния дроб, сърдечно-съдовата система, белите дробове, отделителната и имунната система, централната нервна система и т. н. Регулирането му се извършва от супрахиасматичното ядро, намиращо се в хипоталамуса.

Защо ви е нужен дневен режим

Всяко действие от ваша страна, несъобразено с естествения циркаден ритъм, води до затруднения и неблагополучия в организма. Когато вечеряте много късно, а храносмилателният тракт преминава в покой от 19-20 часа нататък, храната просто остава несмляна до сутринта и започват гнилостни процеси. Кожата има своя пик на регенерация около полунощ. Както и да се грижите за нея, ако си лягате твърде късно, тя ще е изморена, отпусната и без тонус. И това се отнася до всеки орган и система.

Започнете съзнателно и с усилие на волята си да се храните по едно и също време, да заспивате в определен час, да спортувате и отдъхвате. Организмът ви само за няколко дни ще се нагласи и приеме този ред. Хранителните сокове ще се отделят малко преди хранене и ще действат по-ефективно, хормоните на съня ще ви посрещат щом си легнете и ще спите здраво и ободряващо. Мускулите ще се изпълват с енергия преди самата тренировка. Животът ви ще стане по-прост и лесен и по-здравословен.

Допълнителни ползи от съгласуването на ежедневието с циркадния ритъм

Хаотичното ежедневие и липсата на ред носят допълнителни затруднения, особено при различните хронични заболявания. Всяко от тях свидетелства за вече налично разстройство на определен орган или система и облекчението при налагане на нормален денонощен ритъм е осезаемо. От друга страна хапчетата са постоянен спътник на болните. Всяко от тях има определен цикъл на освобождаване на съставките, максимално действие и спад.Така че е добре да ги приемате в определено – едно и също – време.

За избягване на втори инсулт или инфаркт и облекчаване на сърдечносъдови заболявания се препоръчва приема на „Аспирин протект”. За всеки конкретен случай лекарите предписват различна дозировка, осигуряваща определена наситеност на препарата в кръвта. Ако разтегнете периода на прием, нивата му падат и ползата – също. Ако скъсите времето, активното вещество се натрупва в кръвта, дозата става чувствително по-висока и може да предизвика нежелани проблеми в стомашно- чревния тракт.

Може би е време да преосмислите своя дневен режим?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *