Умерените физически натоварвания – условие за здраве и тонус

 

Умерената физическа активност се смята за част от здравословния начин на живот. Човешкото тяло е формирано при условията на непрекъснато движение и физически усилия – за намиране на храна, за оцеляване, за отглеждане на храна и т. н. За да функционира добре, то има нужда от разнообразно физическо натоварване, което поддържа в норма мускулите, опорно-двигателния апарат и всички органи и функционални системи.

Статично и динамично натоварване

Статично е натоварването, при което отделни мускули са напрегнати за продължително време – примерно за да поддържат тялото в определена поза.
При динамичното натоварване са ангажирани поне 60% от мускулите, при което те се свиват и разпускат ритмично.

Така вие може да сте изморени физически, схванати и с дискомфортно усещане след продължителен престой пред монитора почти толкова, колкото и работник, извършващ монотонен физически труд.

Когато говорим за здравословна физическа активност, то тя трябва да включва максимален брой групи мускули, осигурявайки пълната им активност. Такива са ходенето, плуването, колоезденето, лекото тичане, специално подготвени гимнастически упражнения.

Защо умереното физическо натоварване е по-добро от пасивната почивка и обездвижването

При продължителни физически усилия мускулите изразходват много енергия. Целият организъм с всички функционални системи – до последната клетка – се напрягат и активират работата си, за да я набавят. Когато тези моменти се повтарят с определена честота, тялото ви привиква, тренира се за работа на високи обороти. Това развива и укрепва сърдечно-съдовата система, механизмите на транспорт на кислород и хранителни вещества до мускулите, активират се ензимите, свързани с цикъла на Кребс и с окислението. Изгарянето на повече калории активира метаболизма.

Когато се лишавате от физически натоварвания, вие всъщност се отказвате от тази активност на жизнените системи, обричате мускулите си на по-лошо хранене, клетките им са по-зле кръвоснабдени, митохондриите, произвеждащи вътреклетъчна енергия, са по-малко. Аеробният синтез на аденозинтрифосфата се замества от анаеробен. Като цяло имате по-малка физическа сила и издръжливост и понижен тонус. Метаболизмът е по-бавен, трупат се килограми.

Липсата на тренираност и двигателни навици много често води до така наречената „мускулна треска” и при малки усилия. Едно от обясненията за нея е, че се дължи на натрупана млечна киселина в мускулите, друго – на микротравми и разкъсвания в тях. Болката може да продължи от ден-два до седмица.
Като основно средство за преодоляването й се препоръчва аспирин. Ако знаете, че ви предстоят физически усилия, за които не сте подготвени, можете да вземете таблетката и предварително. Той действа, като не само успокоява временно болката, но облекчава възпалението и понижава температурата, предизвикана от него.

Какво значи умерено физическо натоварване

Трудно е да се отговори с една дума, защото мярката на всеки е различна. Тя има един мащаб при професионалния спортист, втори – за средностатистическия здрав човек и съвсем различна – за преживелия инфаркт.

Важното е физическата активност да ви осигурява приятно усещане за умора без пресилване, да стимулира самочувствието ви и общия ви тонус. Да осигурява такова натоварване на отделните групи мускули, че да се чувствате гъвкави и подвижни без схващания от обездвижване или преумора.

Никога не е късно да започнете. Просто изберете заниманието, което ви харесва и съответства на възможностите ви и започнете веднага. Реакцията на тялото ви ще ви подскаже дали да направите тренировките по-интензивни или да забавите темпото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *