Начини за почивка и презареждане

 

Имате ли свои начини за почивка и зареждане?

Зависят ли те от мнението на другите?

Умеете ли да почивате?

Кога наистина си почивате добре?

Единственият критерий, дали начинът, избран за почивка е добър, е самоусещането ви след това. Ако сте бодри, заредени с желание за действие и изпълнени с планове – значи всичко е наред.
Ако сте сънливи, отпуснати, с желание за усамотение и поне още малко сън – явно това не е вашият добър начин за отдих и презареждане.

В по-млади години е нормално да пробвате, да се водите по желанията на приятели и близки. В процеса на проба и грешка постепенно избистряте своите начини за възстановяване и релакс. И няма нищо странно или притеснително, ако те са различни от тези на обкръжението ви.

Да пътувате или да останете вкъщи

Дори и да ви се струва странно, човек може да си почине перфектно и по двата начина – зависи от типа нервна система.

Ако се ужасявате от ситуации, изпълнени с неизвестност, от непрекъснати контакти с непознати, объркани резервации, неуреден бит и т. н. по-добре си останете в къщи. И колкото и да се учудва някой, вероятно ще си починете по-добре в относителна изолация, грижа за цветята, много книги и филми, разходки в познатите околности.

По същия начин стои въпросът с избора на престой в луксозен хотел или на палатка. Няма общоприети норми – изберете това, което ви помага, което ви харесва и ви зарежда с енергия и идеи.

Кое да предпочетете – хобито или компанията

Хоби е всяко занимание, на което се отдавате с любов, желание и потребност да задоволите личната си нужда от изява. Дали ще правите нещо с ръцете си, ще играете гимнастика или тенис, ще ходите на лов – важен ви е самият акт на действие, не и чуждото признание. Характерното за хобито е, че изсмуква лошото настроение, лошите мисли, умората. То е отличен начин за релаксиране и почивка.

Компанията е на другия полюс. Това са хората, които усещате близки, с които преживявате празници и весели моменти. С тях споделяте, съизмервате се, от тях търсите признание. Отношенията в нея формират до голяма степен представата ви за собствената ви значимост.

Ако успешно балансирате между самостоятелните си занимания и лудуването с компанията – чудесно. Значи умеете да почивате и да се разтоварвате в различни условия и ситуации.

Празниците, хапването и пийването като начин за почивка

Подготовката на празника, приготвянето на трапезата, осигуряването на подаръците за повечето хора носят отмора и положителни емоции. Очакването на празничния обяд или вечеря, веселите разговори, музиката, танците е повече от зареждащо.

Проблемът е след това – когато последиците от прекалената разгорещеност се проявяват като махмурлук. Всеки си има свой метод за справяне с него. През последните години много нашумя кафето, придружено с таблетка аспирин.

Като продукт от разграждането на етанола се получава ацетат. Около четвъртия час след напиването той достига максималните си нива и причинява мъчителното главоболие. Приети точно тогава кофеинът и ацетилсалициловата киселина са особено активни и полезни. Опитайте още следващия път.

Все пак – когато избирате своя начин на почивка и презареждане – нека да е най-безболезненият и щадящият.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *