Има ли пряка връзка между съня и здравето

 

Почивката е важна – едва ли има човек, който да го оспорва. Нещата се променят, когато стане дума за вашата лична почивка. Тогава винаги излиза на преден план нещо много важно, с висока приоритетност. И почивката се отлага. Особено пък ако става дума просто за сън.

Защо трябва да спите

Това е част от начина на организма да оцелее. Времето за сън е

  • времето за почивка и възстановяване от дневното натоварване и напрежение;
  • време за обновяване на всички тъкани, системи и органи;
  • за детоксикация, за синтезиране на специфични вещества, важни за оптимално протичане на обменните процеси (растежен хормон, хормонът на ситостта);
  • за преработка на натрупаната през деня информация от мозъка и релаксиране на нервната система и т. н.

При това поради естествения стремеж на организма да следва природните ритми, най-пълноценен е нощният сън. Ако все пак, поради някакви причини не сте си доспали, дремнете през деня за около 30 минути.

Колко трябва да спите

Прието е, че на здрав възрастен човек са му необходими около 7 – 8 часа сън, за да е в добра кондиция. А колко точно трябва да спите вие? Пробвайте няколко дни поред да ставате без часовник, едва след като се наспите добре. Когато наваксате недостигащия ви към момента сън, лягате ли по едно и също време, ще ставате по едно и също време – бодри и отпочинали. Тогава ще разберете от колко часа сън имате нужда.

Широко разпространено е мнението, че младите се нуждаят от повече сън, а възрастните – от по-малко. Това е по-скоро невярно. Възрастните наистина стават по-рано, но то е, защото обикновено лягат по-рано от младите. Всеки организъм има индивидуална нужда от сън и тя зависи не само от възрастта, но и от множество други характеристики – наследственост, здраве, натрупана умора, интензивност и продължителност на работния ден, физическа активност или обездвижване и т. н.

Недоспиването

Когато системно не си доспивате, се уморявате лесно, не се възстановявате добре, пречите на обновяването и нормалната функция на органите и системите на тялото си. Изтощава се нервната система, ставате несигурни и нервни, отслабва паметта и способността за концентрация.

Но не е само това. Влошава се секретирането на растежния хормон, а при възрастните той отговаря за качественото обновяване на костната тъкан. Секрецията на грелин (апетитостимулиращ хормон) е пулсова и е по-висока през нощта. Самата секреция има важно значение за заболявания като диабет, метаболитен синдром и изявено отношение към атерогенезата.

Липсата на сън стресира организма и той отделя твърде много кортизол. Той пък потиска отделянето на тестостерон с всички последващи от това вреди и за мъжете, и за жените. Кортизолът забавя метаболизма, пречи на нормалната работа на ендокринната система, води до увеличаване на мастния резерв и теглото.

Недоспиването нарушава оптималните функции на инсулиновия механизъм, предизвиква повишаване на артериалното налягане, отслабва имунитета, влошава здравето на сърдечносъдовата система и т. н.

Всеки път, когато се говори за рисковите фактори за тежките болести на обмяната, на сърцето, на нервната система, дори и да не е изписана липсата на сън, добре е да помните, че тя допринася за изострянето на всяко критично състояние.

Следващия път, когато решите да наваксате недовършените задачи, вместо да спите, помислете си, ще спечелите ли толкова, че да си върнете здравето?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *