Какво не знаете за затлъстяването

 

Защо е ви е трудно да отслабнете? Защо затлъстяването води до още по-високо ниво на затлъстяване? Какъв е механизмът му?

Затлъстяването като процес

Затлъстяването е заболяване, което е резултат от сложен биохимичен процес и си има своите механизми, особености и характеристики. То се случва, не само когато организмът получава излишък от хранителни вещества, които натрупва като резерв. Всеки път, когато по някакви причини – независимо дали целенасочена диета или поради липса на време за редовно хранене, той не получава достатъчно храна, приема това като знак за опасност от гладуване.

Забавя метаболизма, минава на икономичен режим и се старае да се запасява колкото може повече – отлага в мастните депа всяка калория, която може да отдели. В момента, в който започнете да се храните нормално, заделянето на мастни запаси нараства – бели мазнини за черни дни. Затова и килограмите, свалени при диети се връщат, а неправилното и нередовното хранене води до напълняване.

Резултатното, трайно и здравословно сваляне на тлъстини се постига, когато се храните редовно, балансирано и малко под границата на калорийния баланс, за да се чувства тялото ви спокойно и да не трупа аварийно запаси. Това, обаче, изисква повече време.

Адипоцитите – мастните депа на организма

Мазнината, отделяна за енергиен резерв (1 г дава 9 калории), се разпределя в специализирани мастни клетки, наречени адипоцити. В детска възраст, когато адипоцитите се напълнят, се делят и увеличават чувствително броя си. В зряла възраст те увеличават многократно обема си (хипертрофия) и се делят в редки случай (хиперплазия).

Затова обикновено детето, трайно затлъстяло в детските и младежки години, има склонност към напълняване и в зряла възраст – има повече мастни клетки за пълнене. При отслабване, броят им не намалява, намалява само размерът им. Броят може да бъде намален оперативно или чрез липосукция.

Затлъстяването води до по-голямо затлъстяване и болести

Адипоцитите, освен че съхраняват мастния резерв на организма, отделят много биоактивни вещества, от жизнена важност за работата и защитата на организма. Едно от тях е лептинът. Нарича се още хормон на ситостта. Той сигнализира на мозъка, че няма нужда от повече храна, вие се усещате сити и спирате да се храните.

Ако следваме пътят на логиката – много мастна тъкан би трябвало да значи много лептин, малко приета храна и отслабване. Но не става така. По-скоро повишеното отделяне на лептин води до лептинова резистентност (нечувствителност) на рецепторите, те не сработват и човек приема огромни количества храна, без да усеща ситост. В същото време, като не получава сигнали, че има отделено достатъчно количество лептин, мозъкът смята, че мастната тъкан недостсига и издава заповед към организма да отлага повече резерв.

Другият лош факт е, че затлъстяването води до много сериозни заболявания като атеросклероза, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, инсулт, захарен диабет тип 2, подагра, ставни заболявания и т.н.

По-опасното затлъстяване

Медиците разделят затлъстяването на крушовидно, по-характерно за жените, и ябълковидно – по-типично за мъжете. При крушовидното мазнините се натрупват по бедрата и ханша. При андрогенното – около корема. Те определят мъжкия тип затлъстяване като по-опасен за здравето и го свързват с много по-висок риск от обменни заболявания и болести на сърдечно-съдовата система.

Затлъстяването не е за подценяване и съвсем не е само козметичен проблем. Затова се страйте да държите теглото си в норма. Ако вече имате килограми в повече, постарайте се да ги свалите, а ако сте влезли в групата на затлъстелите, потърсете помощ, за да се справите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *