Брадикардия

 

Кое състояние се нарича брадикардия

Когато сърдечният ритъм спадне под приетия за долна граница на нормалните за сърдечния пулс 60 – 55 удара в минута, се говори за брадикардия. Тук трябва да се направи уговорката, че доста здрави хора живеят с лична граница под 60 удара – като спортистите – и това не е свързано с болестно състояние.

Има и физиологически обусловени моменти, при които ниският сърдечен ритъм се приема за нормален – при сън, при почивка, студено време.

Брадикардията като болестно състояние се проявява като усещане за замайване, студена пот, лесна уморяемост, хипотония, недостиг на въздух, влошаване на познавателните функции, болка в сърдечната област, кратка загуба на съзнание, отоци по крайниците, хипотермия и дори сърдечна смърт. Макар че при слабо изразено забавяне на сърдечния ритъм не се наблюдават сериозни последствия, ако той често и продължително време се задържа под 40 удара в минута, рискът от усложнения и сърдечна недостатъчност е много висок. Забавеният пулс води до лошо кръвоснабдяване на органите и тъканите, непълноценно хранене и дишане и съответно нарушение на функциите им.

Мозъкът изпада в хипоксия и често настъпва замъгляване на съзнанието, кратки припадъци и/или гърчове, които продължават до около минута. Това е състояние, което изисква спешна медицинска помощ.

Видове брадикардии

Синусовата брадикардия се свързва с нарушения в работата на синусовия възел. Ритъмът е бавен, но правилен. Забавяне на пулса може да се случи при блокада на сърцето, дължаща се на смущения на провеждането на импулсите от синусовия възел към предсърдията и камерите.

Тя може да е хронично страдание, което е характерно предимно за по-възрастни хора. В остра форма се проявява при инфаркти на миокарда, миокардити, отравяния и др.

Брадикардията се класифицира и по причините, които я предизвикват – примерно: органична – при увреждания на сърцето, неврогенна, лекарствена и т. н. Лечението се осъществява според причината за състоянието и начина на проявлението й. Това ще рече, че палитрата от средства и методи е много широка и включва от билки, растителни адаптогени и стимулатори, през лечение на основните заболявания до поставяне на пейсмейкър.

Рискови фактори за възникване на брадикардия
  • Напреднала възраст (над 70 години),
  • сърдечни болести – миокардити, ендокардити, миокарден инфаркт, коронарна болест и др.,
  • нарушена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм),
  • системни и възпалителни заболявания,
  • обструктивна сънна апнея,
  • електролитни заболявания,
  • остра болка и т. н.
Възможна ли е профилактика на брадикардията

Необходимо е да пазите сърцето си здраво, да контролирате кръвното си налягане, нивата на холестерола и здравето на кръвопреносните съдове.

Балансираното хранене, умерената физическа активност и достатъчно почивка с избягване на стреса, поддържане на нормално тегло също са фактори в опазване на общото здраве на организма. Изхвърлете от ежедневието си алкохола и цигарите, или поне ги сведете до минимум.

Не се самолекувайте и не приемайте лекарства, неизписани специално за вас. Следете действието на медикаментите, които приемате по лекарска препоръка, и ако имат нежелани действия, веднага се обърнете към лекаря си.

При появили се пристъпи на брадикардия пийте много течности – вода, сокове, чай. Дишайте дълбоко. Не приемайте каквито и да е лекарства и билки преди консултация с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *