3 мита за холестерола

 

Чували сте за холестерола – за лошия холестерол, който затлачва артериите и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Чували сте също, че това се случва при консумация на яйца, месо, пълномаслени млечни продукти и т. н.
Това схващане започва да се разпространява малко след средата на миналия век и въпреки че излизат все нови и нови резултати от изследвания, които го опровергават, то продължава да изкривява храненето на много хора.

1. Холестеролът е вреден

Всъщност, вредна е само една от неговите форми – така нареченият „лош холестерол“. И още по-точно, тя е вредна, когато е нарушено съотношението й с „добрия“ холестерол.

Общият холестерол се дели на три вида според транспортните си форми. От основно значение са две от тях – с ниска плътност на липопротеиновите частици, които го пренасят (LDL) и с висока плътност (НDL).

  • LDL е този, който се насочва към клетките за укрепване на мембраните им и към специализираните жлези за производството на редица хормони. Когато е в повече, той се отлага по стените на артериите.
  • НDL върви обратно – от клетките и тъканите към черния дроб. Той „почиства“ отлаганията на лошия холестерол по стените на съдовете.

Затова, когато „добрият“ и „лошият“ холестерол са в референтните стойности, заплаха за здравето няма. Ситуацията става рискова, когато LDL е над референтните си стойности, а добрият HDL е под тях.

2. Яйцата са вредни, не яжте жълтъка

Десетилетия наред мнозина се лишават от една толкова полезна храна като яйчения жълтък с надежда да поддържат нормални нивата на холестерола в тялото си. Разровете форумите за здравословно хранене и спорт и ще видите, че и днес някои изхвърлят жълтъците или сериозно ги ограничават, мислейки, че се пазят от лошия холестерол.

Доказано е, че влиянието на храната – особено на яйчния жълтък – върху лошия LDL (с ниска плътност) изобщо не е толкова пряка. Убедителен е фактът, че има хора, чиято храна е богата на холестерол – яйца, месо, риба, морски дарове и млечни продукти – и въпреки това LDL в кръвта им е малко. В същото време храната на други е бедна на тази съставка, но количествата в кръвта им са високи. Tова е така, защото причините за повишаване на холестерола са стрес, наследствена предразположеност, наднормено тегло, употреба на лекарства, тютюнопушене, алкохол и др.
Добре е също да се знае, че организмът произвежда сам около 80% от холестерола в кръвоносната система.

Яйцата са изключително важни – особено за подрастващите. Спокойно можете да консумирате по 2-3 броя седмично, а според индивидуалните си особености – и повече.

3. Яжте храни без холестерол

На много от пакетираните продукти има надпис „без холестерол“. Както стана ясно, приеманият с храната диетичен холестерол в определени граници не влияе пряко върху количеството на лошия LDL. За сметка на това в повечето от този тип изделия са вложени твърде много наситени и най-вече трансмазнини. Поради самата си структура те са несвойствени за човешкия организъм и променят функциите му.

В зехтина, олиото и животинските мазнини съществува фин баланс между наситени и ненаситени мастни киселини, късо- и дълговерижни. Организмът отдавна се е адаптирал към тях и приемани в разумни количества, те не му вредят. Характерните за трансмазнините мастни киселини са чужди за тялото, те пречат на LDL да проникне в клетките, където е нужен, и нивата му в кръвта рязко се увеличават. Това е предпоставка за отлагането му по стените на съдовете с всички последващи рискове.

Как да се пазите от повишаване нивата на лошия LDL

Най-важно е да се храните балансирано и здравословно, да изследвате периодично нивата на холестерола в кръвта си и да си осигурите подходяща физическа активност поне за по половин час дневно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *