Защо да изберете почивка в планината

 

Когато избирате мястото, където да прекарате годишната отпуска, често дори не се сещате, че планината може да е добра алтернатива на морето. Но тя си има своите достойнства и е добре да се възползвате от тях.

Уникалните условия в планината

На надморска височина между 800 и 2000 м съществуват специфични условия, които имат голям оздравителен потенциал. Включват по-сух и разреден въздух, висока степен на йонизация и резки климатични промени. Взети заедно, те повишават адаптивните способности на човешкия организъм и повлияват добре защитните му сили.

Увеличаване на надморската височина и обмяната на веществата

Когато се разхождате в планината, за един час изразходвате около 500 калории. Ако преходът е с велосипед, разходът е с около сто калории по-висок. Това допринася не само за регулиране на теглото, но и за подобряване на работата на всички жизнени системи. Престоят на по-голяма надморска височина стимулира обмяната на веществата и също предизвиква по-висок енергиен разход.

Действието на озона

Благотворно влияние върху организма оказва повишеното съдържание на озон в планинския въздуха. Той действа енергизиращо, подкрепя процесите на детоксикация, въздейства на метаболизма, проявява антимикробни свойства.

Разреденият въздух стимулира дишането

Колкото по-високо стигате, толкова по-разреден е въздухът. Това принуждава дихателната система да поема по-голям обем, за да осигурява достатъчно кислород. Като следствие се ускорява кръвообращението и кръвообразуването, засилва се работата на сърцето, мобилизират се всички жизнени системи.

Въздействие върху психиката и нервната система

Планината влияе на организма с цялостната си атмосфера. Оздравяващо въздействат както спокойствието, така и характерните звуци – ромон на вода, птичи гласове, шумоленето на вятъра в листата. Ароматните вещества, излъчвани от иглолистните, цветята и храстите повлияват депресивните състояния и намаляват стреса.

Походете боси

Почивката ви в планината ще бъде още по-ползотворна, ако се възползвате от възможността да походите боси. Така ще стимулирате десетките точки, които при акупунктура се използват за въздействие и лечение на вътрешните органи. Ще повишите общия тонус и общата енергия на тялото.

Все едно е дали стъпвате боси по пясък, трева, дребни камъчета. Важен е допирът на ходилата до земната повърхност. Кинезитерапевтите го наричат „заземяване“. Смятат, че около половин час боси разходки дневно намаляват стреса, успокояват нервното напрежение, подобряват съня, оптимизират кръвното налягане и т. н.

Високопланинските разходки не се препоръчват на хипотоници (хора с ниско кръвно налягане) и на страдащи от сърдечносъдови заболявания.

Най-добрият вариант е да планирате така почивките си, че да комбинирате предимствата на морската вода с неоспоримите достойнства на планината.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *