Ще разберете дали имате нужда от карантина чрез СМС

 

Ще ни известяват дали сме с положителен тест за COVID-19 и за необходимостта да останем под карантина със СМС на собствения ни телефон. Съобщението беше направено в последните дни на октомври (29.10.) от заместничката на здравния министър Жени Начева на заседание на НОЩ.

Как ще се случва известяването

За да стане то възможно, в лабораториите тече усилена подготовка. Към данните на изследваните се записват и телефонните им номера. Те ще бъдат на разположение на националната КОВИД система и при положителен резултат на теста пациентите ще получават автоматично съобщение, за да се самоизолират.

Данните ще се изпращат едновременно и в Районните здравни инспекции (РЗИ), за да се знае, че трябва да бъдат намерени контактните на заразения, да се въведат телефонните им номера в системата и да бъдат известени и те със СМС за необходимостта да се карантинират. Това ще осигури проследяемост и прозрачност за движението на информацията – кой на кого и кога е съобщил.

Необходимо е време за съответната подготовка

Разбира се, едва ли всичко ще се случва гладко от пръв път. Според зам. министъра на здравеопазването всички по веригата ще трябва да се ангажират с въвеждане на нужните данни. Действа се и по посока електронно назначаване на направленията за PCR тестове. Целта е издаденото от личния лекар електронно направление да достига едновременно и до лабораториите. Това ще спести необходимостта хората да обикалят по различните кабинети с риск да разнасят вируса между другите на опашките. Едва ли нещата ще се случат още от първите дни на ноември, макар че ДжиПиТата трябваше да издават електронните направления за тестване от 1 ноември.

Решение за удължаване на протоколите за лекарства за хронично болните

Заместник-министър Жени Начева каза още, че се налага да се вземе и решение за удължаване до края на 2020 на протоколите за лекарствата на пациентите с хронични заболявания. Надзорният съвет на НЗОК си дава сметка, че така ще се предотврати рисковото посещение на хронично болните по болници и медицински центрове.

Очаква се Здравната каса да направи цената на пулмологичната клинична пътека за деца и възрастни 1200 лева. Това ще позволи и на здравните заведения, в които няма разкрити инфекциозни отделения, да приемат и лекуват болни с коронавирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *