Ще преглеждат безплатно за инконтиненции и старчески изменения в „Майчин дом“, София

 

Безплатните прегледи за инконтиненция, атрофии на репродуктивните органи и старчески изменения на влагалището и вулвата ще се проведат в столичния „Майчин дом“ от 28 март до 7 април. Ще преглежда професор доктор Иван Костов, изпълнителен директор на болничното заведение.

Какво е инконтиненция

Става дума за неволното изпускане на урина, което се случва при вдигане на тежко, спортуване, ежедневни дейности, включително кихане и смях. То може да се дължи на:

  • повишено налягане в коремната кухина;
  • възпаления на пикочните пътища;
  • образувания по лигавиците;
  • смъкване на матката и пикочния мехур.

Обикновено е последица на естественото раждане, като засяга около 15% от жените, раждали естествено. Инконтиненцията се проявява най-често след менопаузата.

Какво е вагинална атрофия

Тя е следствие от естественото стареене на женския организъм. Понижените нива на женския полов хормон – естрогена – след спиране на менструацията водят до намаляване на кръвоснабдяването на тъканите на влагалището. Стените му изтъняват и вече не са еластични. Влагалищната лигавица остава без своето естествено овлажняване. Появяват се зачервявания, възпаления, усещане за сухота, циститоподобни състояния.

Почти половината от дамите в менопауза се оплакват от атрофичен вагинит и само четвърт от засегнатите се консултират с лекар. Затова от „Майчин дом“ организират кампанията за безплатни прегледи, насочена към тази възрастова група.

Прегледите ще се провеждат в болницата от 12.30 до 13.30 часа.
Можете да си запишете час всеки работен ден от 13.00 до 15.00 часа на телефон 02 9172 233.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *