Ще има ли електронни рецепти през декември

 

До края на годината ще ходим при специалист с електронно направление и ще купуваме лекарства с електронна рецепта. От МЗ уверяват, че те ще са реалност до декември. Обещават също, че ще е готов в срок и цялостният проект за Националната здравна информационна система (НЗИС), който се отлага вече доста години. В същото време обаче здравното министерство все още няма сключен договор за всички елементи на информационната система с бъдещия ѝ изпълнител – „Информационно обслужване“, а сключените с други IT фирми вече са разтрогнати.

Защо договорите бяха разтрогнати

За финансирането на проекта за Националната здравна информационна система са осигурени 12 милиона лева от Европейския съюз. Обществени поръчки бяха обявени за някои компоненти от системата – информационния портал, регистрите, ядрото, електронните направления и рецепти, а търговете – разделени на модули. Последва спиране на търговете заради продължителни обжалвания. Накрая Министерството на здравеопазването подписа контракти с консорциуми, чиито водещи фирми обичайно печелят търговете за информационни услуги в здравеопазването – „Гама Консулт“, „Стемо“, „ЦАПК Прогрес“, „Контракс“.

През февруари контрактите бяха прекратени по взаимно съгласие, както казаха от МЗ. Това се случило, понеже избраните фирми планирали разработка на програмно осигуряване със затворен код. С прекратяването на договорите фирмите са приели, че здравното ведомство „не дължи заплащане на извършената до момента работа или заплащане на неустойки“. Въпросът, защо МЗ въобще е избрало за изпълнителни фирми, оферирали софтуер със затворен код, няма отговор.

Защо софтуерът със затворен код е неприемлив

Затвореният код е в разрез с нормите за електронните административни услуги, въвеждани със закона за електронно управление – поясняват от здравното ведомство. За такива централизирани системи кодът трябва да е отворен, за да може използваният софтуер да бъде развиван и надграждан допълнително.

На базата на Националната здравна информационна система се предвижда да се обединят наличните към момента системи в здравеопазването, а за това също е необходим отворен код.

За нов изпълнител е избрана държавната фирма „Информационно обслужване“

Че „Информационно обслужване“ ще разработи целия проект, министерството обяви още през пролетта. Договор все още няма сключен, но според МЗ са изяснени етапите на разработка, сроковете, цените. Когато контрактът бъде подписан, „Информационно обслужване“ ще има целия контрол върху IT активностите в обществения здравен сектор. Да напомним, че през януари компанията излезе победител и в търга за IT дейностите в НЗОК – на стойност 16 млн. лв. Бъдещият договор с МЗ е с обем 9,8 млн. лв.

Държавната фирма ще може да работи с подизпълнители за някои дейности по проекта, но ще трябва да ги избира след проведени търгове по Закона за обществените поръчки, отговориха от министерството на въпросите дали „Информационно обслужване“ има възможност да изпълни сама толкова обемен проект.

Посоченият краен срок изглежда нереалистичен

Въпреки закъсняващият договор от МЗ твърдят, че според предвижданията до началото на този декември (2020 г.) ще бъдат завършени определящите функционалности на някои компоненти на модулите – електронно медицинско досие, е-рецепта, здравно-информационен портал. Така ще се осигури достъп до медицинското електронно досие и ще се създаде възможност за издаване на електронна рецепта.

От министерството обявяват също, че „до края на срока трябва да бъдат реализирани в пълен обем и останалите модули на НЗИС“. Но конкретен срок така и не посочват. Преди месеци беше казано, че системата трябва да е готова до края на тази година (2020), но по-късно като краен срок беше посочена средата на 2021 г.

И двата срока не звучат особено реалистично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *