Шествалентната ваксина за децата вече тръгна към лекарите

 

65 хиляди дози шествалентна ваксина „Хексацима“ вече тръгнаха към лекарите. Тя липсваше от пазара през юли и август, а е част от задължителния имунизационен календар за бебета на два, три и четири месеца. Формулата ѝ е насочена към изграждане на имунитет за дифтерия, коклюш, полиомиелит, тетанус, хепатит Б и хемофилус инфлуенце тип Б.

Регионалната здравна инспекция в София вече разпределя ваксината между лекарите

12 500 дози от шесткомпонентната ваксина вече тръгна към личните лекари и педиатрите в столицата според информацията на сайта на инспекцията. До края на седмицата необходимите дози ще стигнат и в инспекциите в страната.

Министерството на здравеопазването заяви, че всяка регионална инспекция ще получи заявените за септември и октомври дози плюс достатъчни количества за децата, пропуснали прием тази година поради дефицита на препарата.

От ведомството допълниха, че за сега са осигурени всички видове необходими ваксини за реализация на имунизационния календар.

Дефицитът на шествалентната ваксина през летните месеци беше обяснен с факта, че компанията, притежаваща разрешението за употребата ѝ, всъщност разпространява еднаква ваксина с две търговски марки – за Източна и Западна Европа. У нас вече се използва продуктът, предназначен за страните от Западна Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *