Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е сред най-добрите в света

 

Благодарение на новата техника, получена от Българската Коледа, Центърът по функционална и епилептична хирургия в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ вече е сред първите четири здравни заведения в света за лечение на епилепсия. Става дума за високо професионална апаратура и софтуер към нея, чрез които пациентите се изследват едновременно с електроенцефалография и с магнитен резонанс. Подобни високоефективни изследвания до сега се правеха само във Франция, Германия и САЩ. Така Референтния център за функционална и епилептична хирургия в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ влезе в клуба на водещите в тази високоспециализирана сфера.

Най-модерните методи за диагностика на епилепсия

Един от най-високотехнологичните методи за локализиране на източника при епилепсия е ЕЕГ и ЯМР, с който вече разполагат нашите специалисти. Другите са високоразделителна ЕЕГ, която предлага над 200 канала и най-прецизната и най-скъпа магнитоенцелография. Според доцент Петя Димова, невроложката, която заедно с началника на Центъра доцент Красимир Минкин лекува пациентите с най-сериозните усложнения, технологията, използвана у нас е напълно сравнима с тази на трите световни центъра.

До този момент в употреба е бил апарат за видео ЕЕГ мониторине с 64 канала. Той работи със софтуер за последваща обработка на данни от различни изследвания – ЯМР, ЕЕГ, PET-CT и SPECT-CT.

Предимствата, които дава новата техника

Едновременното изследване с магнитен резонанс (ЯМР) и ЕЕГ е възможно благодарение на новия тип много скъпи неметални електроди. С тяхна помощ апаратурата за ЕЕГ и ЯМР се свърза и работи заедно. Според шефът на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“, доктор Марин Пенков процесът на изследване ще е около час и ще доставя изчерпателни и точни данни за анатомичното устройство на мозъка и за електрическата мозъчна активност.

Така специалистите ще получават информация за огнищата на епилептична активност и на нейна база ще правят обоснована преценка за възможностите и методите за опериране на пациента. Понякога усложненията са толкова големи, че изследването на пациента с обичайните ЯМР, ЕЕГ, PET-CT и SPECT-CT не дават достатъчно яснота за огнищата на епилепсията. За да бъде направена точна диагноза, вече и у нас ще се използва високотехнологичният метод на ЕЕГ и ЯМР.

За 10 години повече от 300 тежко болни – най-вече деца – с епилепсия са оперирани успешно в Центъра по функционална неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Болестта се развива в детска възраст

Медицината вече постига контрол върху епилептичните пристъпи при почти 70% от болните. Благодарение на новото оборудване ще бъдат диагностицирани и оперирани дори пациентите, който досега е било невъзможно да бъдат оперирани.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, сподели задоволството си, че вече ще има лечение за всички, че ще могат да се контролират пристъпите им и те да живеят по-добре.

Около 1% от населението в света страда в различна степен от епилепсия. За жалост, поради предразсъдъци повечето от болните у нас крият заболяването си и не се лекуват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *