Холестерол и стрес

 

Стресът е постоянен спътник в живота ни. Дори не си даваме сметка как ни се отразява непрекъснатото психическо и умствено напрежение, което изцежда силите ни и дисбалансира цялостната жизнена дейност на организма ни. То често се намесва и в процеси, за които сме свикнали да търсим причините другаде.

Холестеролът и нервно-психическите натоварвания

При специализирани изследвания и клинични наблюдения е забелязано, че интензивните психически натоварвания и сериозна умствена дейност понякога увеличават нивата на холестерола с до над 50%. Това се случва независимо дали става дума за работа по отговорни проекти, емоционални преживявания, изпити или страх от оперативна намеса с жизнено значение.

Добрата новина е, че с отминаване на критичната ситуация, нивата на холестерола се връщат към старите си стойности. Това означава, че ако вие съумеете да намалите стреса и да го неутрализирате, до голяма степен ще контролирате и веществото, което се сочи за един от главните виновници за плаките по артериите.

Физическият стрес и холестеролът

Тук нещата съвсем не са така еднозначни.
Оказва се, че когато интензивните и продължителни физически натоварвания са съпроводени от адекватен хранителен режим и време за почивка и възстановяване, те повишават количеството на добрия холестерол и задържат нивата на общия и лошия холестерол непроменени. При това не е необходимо храната да е диетична – с понижена калоричност, без холестерол и мазнини.

При усложняване на ситуацията – повишаване интензивността и тежестта на физическите и психическите натоварвания със запазване на благоприятния хранителен режим и време за почивка, не само че добрият холестерол се повишава, но падат чувствително нивата на общия и лошия.

Когато комплексните натоварвания в трудни условия са съчетани с малко сън и силно ограничен калориен прием, които не позволяват пълноценно възстановяване, резултатите са много различни. Настъпва тотален срив на хормоналния баланс, силна редукция на теглото и с над една трета повишаване на холестерола.

Това означава, че нещата с него са много по-сложни от елементарното обяснение за пряката му зависимост от храната.

Индивидуалните характеристики и холестеролът

Зависимостта на холестеролните нива от физическия и психически стрес е строго индивидуална. Това е валидно дори за хора, поставени в идентичните условия на експериментите. Едни реагират по-бързо на стреса, други по-бавно; едни – по-силно, други по-слабо. Разлики се забелязват и при скоростта и обема на възстановяване на холестерола към обичайните нива.

Смята се, че биха могли да се прокарат паралели между реакцията на холестеролните нива към стреса и начина, по който човек преживява стресиращите ситуации в ежедневието си. Прекалено чувствителните и емоционални хора са по-заплашени от постоянно високи нива на липидите в кръвта.

Грижете се за себе си

Истината е, че високият холестерол не всякога значи запушени артерии и сърдечни проблеми. Но е добре да се погрижите за себе си предварително:

  • Добрата пълноценна храна и достатъчно сън и почивка са отлична профилактика за всяко заболяване и поддържат баланса в организма – включително холестеролните нива.
  • Физическата активност позволява на всички системи да работят оптимално, с добра ефективност и да поддържат висок потенциал за самовъзстановяване.
  • Необходимо е да намерите своята оптимална норма на психо-физическо натоварване, от което можете да се възстановявате бързо, без особени щети и да се опитате да не я надхвърляте.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *