Хирургията се намесва в лечението на Базедова болест

 

Чрез модерен хирургически подход у нас вече се преодолява един от симптомите на Базедовата болест. Той се прилага от края на 2019 в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ и до сега са оперирани повече от петнадесет пациенти.

Какво представлява Базедовата болест

Тя се проявява като автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Дължи се на прекалено активната ѝ работа. Болестта е характерна най-вече за дамите и засяга предимно групата между 30 и 50 години, макар че се наблюдава и при по-възрастните. Забелязва се наследствена обусловеност – рискът от заболяване от Базедова болест се увеличава, когато в семейството вече има случай на болен от нея или от автоимунно заболяване въобще. За отключващ фактор се смята и силният стрес.

Един от симптомите на болестта са силно изпъкналите очи. Той е следствие на прекомерно високите нива на тиреоидните хормони. Понякога е съпроводен от болка и напрежение в очите, двоен образ и влошаване на зрението. Особеността, която силно влошава качеството на живот е, че болните не могат да затварят клепачи, докато спят. И точно този проблем премахва новият хирургически метод.

Какво представлява новата хирургическа процедура

Това е срединна орбитална декомпресия, извършвана по неинвазивен, щадящ метод чрез достъп през носната кухина. Тя е с продължителност до 45 – 50 минути. До часове пациентът се възстановява и в деня след операцията се изписва. Досега практикуваните начини за срединна орбитална декомпресия се правят чрез разрез върху лицето по линията на веждите – по така наречената рамка на очилата. След операцията неминуемо остава белег, който се приема трудно – особено от жените, които, както стана дума, боледуват по-често от Базедова болест.

„По-елегантно и нетравматично за пациента“ – нарича оперирането по новия метод д-р Асен Хаджиянев, единият от неврохирурзите, които извършват иновативната хирургическа интервенция. Той е началник на Референтния център за лечение на хипофизни аденоми към Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ и работи в екип с доктор Деян Попов, също неврохирург. Методът отдавна се използва по света, но за нас той е нов.

Хирурзите държат да се знае, че новата неинвазивна интервенция за срединна орбитална декомпресия е само един от компонентите на комплексното лечение на Базедова болест. За около месец след нея болните вече водят нормален начин на живот. В болницата със задоволство отбелязват, че към момента няма пациенти с усложнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *