Физическата активност при сърдечносъдови проблеми

 

Физическата активност е безусловно полезна за укрепването на целия организъм и на сърдечносъдовата система в частност. Задължително е, обаче, да се прави ясна разлика между физическа активност при здрави хора и при хора с вече проявени заболявания. Тя се обуславя от поведението на тялото ви в момента на самите натоварвания.

Какво се случва в момента на самото натоварване

Когато изкачвате стълби, прекопавате градината, търкате пода или бягате – въобще – във всеки случай на повишено физическо натоварване, организмът ви реагира с ускоряване работата на всичките органи и системи. Това се дължи на повишената необходимост от енергия и свързаната с нея потребност от повече кислород и хранителни вещества в тъканите. Те се доставят от кръвта, което означава, че се ускорява работата на сърцето и се повишава кръвното налягане, оптимизира се циркулацията на кръвта, ликвидират се застойните процеси и вероятността от тромби.

С течение на времето при постоянна физическа активност всички системи привикват с повишените изисквания. В моментите на пикови усилия ускоряват работата си, в останалото време кръвното налягане се нормализира, сърдечният пулс е намален, защото по-силното сърце изтласква повече кръв с един удар, кръвта е по-богата на кислород, поради подобрената работа на белите дробове. Изследванията и дългогодишните наблюдения сочат, че активно спортувалите на 60 годишна възраст имат жизнени показатели като на 40 годишни. Половин час физическа активност дневно снижава средно с около 50% проявите и развитието на наблюдаваните социално значими болести – сред тях на първо място – сърдечносъдовите.

Но ако вие вече сте с проявени заболявания – хипертония, атеросклероза, стенокардия и т. н. фазата на самото натоварване може да бъде много опасна. При и без това високото артериално налягане, аритмиите и ускореният пулс, недостигът на кислород и хранителни вещества, повишеното напрежение може да дойде в повече на увредените съдове и сърцето и да се стигне до опасни спешни ситуации.

Възможно ли е физическото натоварване при сърдечносъдови проблеми

Безусловно да – не само е възможно, а е необходимо. Но – отнасяйте се към него като с лекарство – в нужната доза помага и лекува, в превишената – убива.

Физическата активност в случая е третото условие за обръщане или забавяне на болестните процеси след медикаментозното (оперативното) лечение и храненето. Важното е тя да бъде съобразена с индивидуалните ви възможности, които са съвкупност от наследствената предразположеност, възрастовите промени, половата принадлежност, състоянието на сърцето и кръвоносната система, евентуални други заболявания, степен на досегашната тренираност на организма и т. н.

Обсъдете с лекаря си програмата за физическо натоварване. Според състоянието си потърсете специалист в областта на храненето и рехабилитацията. С ваша помощ той ще изготви индивидуална програма за хранене и физическа активност с подходяща интензивност.

Изпълнявайте стриктно разработената програма

Има две грешки, които не бива да правите:

  • Не бива да спирате и да започвате упражненията, да сте активни от време на време. Постоянното и равномерно натоварване тренира организма, позволява му да се адаптира и да повиши потенциала си. Натоварването от време на време го стресира и влошава състоянието му.
  • Не повишавайте самоволно интензивността на физическата активност, независимо, че се чувствате по-добре и усещате сили за повече. Нека това се случи само след изследвания и лекарско мнение, дали жизнените ви показатели са по-добри и дали увеличеното натоварване ще ви е от полза.

От вас зависи, дали ще превърнете физическата активност в свой приятел, който ще ви позволи в значителна степен да държите здравето си под контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *