Физиологична електрокардиостимулация защитава сърцето от сърдечна недостатъчност

 

Трима пациенти са спасени за по-малко от месец в началото на тази година с нов метод на физиологична електрокардиостимулация. Това се случи в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Професор Александър Чирков“. Новият метод се изразява в електрокардиостимулация на снопа на лявото бедро. Процедурата е технологично иновативна и идва да замести използваната досега конвенционална стимулация на дясна камера.

Какво представлява процедурата

Става дума за стимулация, при която със специален 3D интродюсер се въвежда електрод с активна фиксация в септума и под електрофизиологичен контрол се захваща сигнал от лявото бедро на проводната система на сърцето.

Иновативният метод е изцяло физиологичен, като се стимулира директно проводната система на сърцето. При досегашната терапия с конвенционални стимулации това се извършва от върха на дясната камера и се стимулира мускулатурата. С времето се появява риск от пейсмейкърна индуцирана кардиомиопатия, която да предизвика сърдечна недостатъчност.

На практика манипулацията е рутинна, подобно на поставяне на обикновен пейсмейкър, само че електродът се имплантира на специално място и има електрофизиологичен контрол на захващането на бедрото.

Процедурата се реимбурсира 100% от НЗОК

Манипулациите на тримата пациенти в началото на новата 2023 са  извършени от екипа на проф. Светослав Йовев, завеждащ Отделение по кардиостимулация и електрофизиология в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”. Приложението на новия метод е позволило да се избегне вероятността от изпадане на болните в сърдечна недостатъчност.

Имплантацията на стимулатор със стимулация на лявото бедро е подходяща за голям процент от пациентите с нужда от постоянен пейсмейкър. Процедурата се реимбурсира напълно от НЗОК.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *