У нас инвестира компанията, създател на роботизираната хирургична система „Да Винчи“

 

Проект за инвестиция на повече от 80 милиона лева от страна на американската компания Intuitive , производител на високотехнологичната хирургична система „Да Винчи“, представиха от Министерството на иновациите и растежа след работни срещи с Областната управа на Пловдив.

Инвестиционният проект на „Интуитив“

Според проекта в Първомай трябва да бъде построено модерно високотехнологично предприятие за производство на компоненти за роботизираната хирургия и минимално инвазивните медицински грижи. В него ще бъдат ангажирани повече от сто служители, а броят на работните места за няколко години ще нарасне до 300.

С тази инвестиция високотехнологичната компания „Интуитив“, лидер в производството на техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивните грижи, цели разширяване на присъствието си в Европа. Тя ще увеличи производствените си възможности за 3D ендоскопи за роботизираната хирургия, необходими за работата с роботизираната хирургична система „Да Винчи“. До момента те се произвеждат в Германия.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер смята, че новата производствена база на „Интуитив“ ще раздвижи икономиката на целия регион около Първомай. Особено важно според него е, че произвежданата продукция ще е с висока добавена стойност. Лорер изрази пълната си подкрепа за изпълнението на този инвестиционен проект.

Инвестиционният проект бе коментиран и от г-н Харолд Хигинс, вицепрезидент „Производствени операции в Европа, Близкия изток и Африка“ и генерален мениджър на компанията: „Intuitive има удоволствието да разшири производствените си възможности чрез този проект в България. Това ново съоръжение ще ни даде възможност да увеличим капацитета на производство на 3D ендоскопи и да удовлетворим нуждите на нашите клиенти“. В подкрепа за стартиране на инвестиционния проект е и все по-нарастващото търсене на роботизирани технологии в Европа и по целия свят.

Интерес към инвестиции в иновативни, високотехнологични продукти

Министърът съобщи добрата новина, че инвеститорите все по-често проявяват интерес към създаването у нас на мощности за производството на иновативни, високотехнологични продукти. Тенденцията бе подчертана и от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, който допълни, че България има нужда и се стреми да привлече точно такива инвестиции – с висока добавена стойност, които ще подтикнат икономическия растеж на страната.

Четири пъти е увеличението на чуждестранните инвестиции за първото тримесечие на тази година, сравнено със същото тримесечие на предходната. Според информацията на БНБ те са достигнали 1,055 милиарда евро. Министър Лорер допълни, че последната инвестиция на „Интуитив“ само потвърждава  тенденцията на нарастване на чуждестранните инвестиции от началото на годината.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *