Учебната година няма да бъде нулева

 

Учебната година няма да бъде обявена за нулева, въпреки продължителните грипни ваканции и извънредното положение заради коронавируса, смята Красимир Вълчев, министър на образованието у нас. Според него 60% от материала е преподаден. Възможно е ваканцията да продължи до Великден. Ако се реализира по-песиместичният вариант и тя се удължи до месец май, ще трябва да се извърши много сериозно реорганизиране на учебния материал, учебният срок да продължи и през юни, а приемните изпити да се изместят във времето. Като резерв могат да се използват и съботите. Важното е, че все още има шансове учебната година да приключи успешно. Министърът посочи също, че това са проблеми, които ще се решават в ход, според конкретната ситуация.

Кризата с коронавируса ускори цифровизирането на образованието

През миналата седмица започна за пръв път у нас масово дистанционно обучение. То се провежда онлайн през различни интернет платформи, както и по два от каналите на националната телевизия. Обхваща огромната част от учениците. Проблемът е, че около 11% от тях не разполагат с нужните устройства или с достъп до интернет. И ако дигитални устройства няма възможност да бъдат закупени, то се търси решение с достъпа до интернет.

Според министерството с необходимите устройства не разполагат и около 2000 от учителите, което чисто технически пречи на участието им в онлайн обучението. Предвижда се те да бъдат оборудвани с нужната техника максимално скоро, което ще струва около 1 – 2 милиона лева.

Матури и предварителни изпити

За сега се обмисля при нужда материалът за матурите да бъде съкратен до преподадения. А що се отнася до предварителните изпити за университетите, те могат да се отложат за по-нататък. Но дори и напълно да се отменят, според министър Красимир Вълчев „няма нищо драматично в това“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *