Увеличени са местата за медицински сестри в Медицински университет – София

 

50 места за подготовка на медицински сестри и 30 за подготовка на лекарски асистенти да се отпуснат на Медицински университет, София, над утвърденото в плана за прием на държавните висши учебни заведения е заложено в проект за промяна на този план. Проектът с промените е качен на страницата на образователното министерство за обществено обсъждане, а идеята е на самия университет.

В случай, че искането бъде удовлетворено, то през новата учебна година в Медицинския университет в столицата ще се обучават 270 студенти за медицински сестри и 67 в специалност „лекарски асистент“.

Защо е необходимо увеличението

Главният мотив за него е заплашителната липса на медицинските сестри в здравеопазването ни. Всеки път, когато се заговори за недостига на медицински сестри, като един от начините за преодоляването му компетентните лица посочват увеличаването на броя на обучаваните за специалисти по здравни грижи.

Основание за отпускане на повече места за лекарски асистенти е нарастващата популярност на новата професия.

Увеличаване на местата се предвижда и за други висши учебни заведения

Допълнителни 18 бройки се искат за специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ за Висше военно-въздушно училище „Георги Бенковски“, Долна Митрополия.

Едно допълнително място се предлага и в специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ за Военна академия „Георги Сава Раковски“, като от 6 бройките ще станат 7.

Увеличаването е мотивирано с трудното задържане на кадрите в армията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *