Търсят наши лекари и медицински сестри в чужбина

 

Десетки свободни места за медицински специалисти очакват нашите лекари и медицински сестри в Германия, Франция, Белгия, Норвегия, Швеция и Швейцария. Недостигът на висококвалифицирани професионалисти се усеща съвсем не само у нас. Много работодатели от богатите, високо развити европейски страни търсят работна ръка за своите здравни заведения и кабинети у нас.

С настъпването на есента предложенията за работа в сектора за здравни грижи се увеличиха с почти 20%. Само в един от големите сайтове за обяви през септември те почти достигнаха 1900. Търсят се всички видове специалисти. Българските медици са желани във Франция, Германия, Швеция, Норвегия, Белгия, Швейцария, Нидерландия, Дания и др. За лекарите преобладаващо се предлагат възнаграждения от около 5 000 евро, но има и оферти за над 10 000 евро месечно. За медицинските сестри те, естествено, са по-ниски, но много над това, което получават у нас.

В кои страни какви специалисти се търсят

Германия
Медицински специалисти на постоянни места в интензивни клиники, старчески домове и рехабилитационни центрове в Регенсбург и околността се търсят от немска фирма – трудов посредник. Според длъжността, работното място и степента на владеене на немски брутното трудово възнаграждение е в диапазона от 2 200 до 3 600 евро.

Франция

  • В Мозел предлагат работа за анестезиолог в държавна болница с 300 легла. Месечното възнагражение е около 5 000 евро.
  • В провинция Вогези търсят лекар за спешна помощ в обществен център на пълно работно време. Ще получава около 5 000 евро и ще се грижи за около 20 000 жители.
  • В Елзас – отново срещу 5000 евро на месец – търсят ендокринолог за държавна болница с капацитет 700 лежащо болни.

Швейцария
Тук се търсят здравни специалисти от всички специалности – анестезиология, гинекология, онкология, хирургия и др. Местата са в частни и държавни здравни заведения. Докторите ще получават от 140 хиляди евро годишно, като сумата може да стигне до 500 хиляди евро годишно, ако ще работите като ръководител на клиника. За сестрите годишните заплати започват от 65 000 евро и достигат 100 хиляди евро за такива с добър опит и/или висока специализация – примерно – анестезиологични.

Белгия
Държавна болница има нужда от двама детски психиатри. Обявеното възнаграждение за месец е около шест хиляди евро. Болницата е в Шарлероа.

Норвегия
Има обявени места дори за специалисти по вътрешни болести и общопрактикуващи. Заплатите не са коментирани.

Швеция
Обявено е място за патолог със специални познания върху патологията на гастроинтестиналната област, на гърдата и гинекологичните патологии.

Сред основните изисквания са поне 5 години опит по специалността и добро владеене на съответния език.

У нас продължава да има медицински специалисти с неадекватно заплащане

Това е поводът мнозина от младите лекари и медицински сестри да напускат страната. И ако при лекарите постепенно заплащането се подобрява и доближава европейските заплати – има много лекари, които се подписват официално под 10 000 лева месечно, а шефовете на някои болници декларират годишен доход от около 1 милион лева, то при сестрите положението продължава да е критично. Затова местата за тях във все повече болници остават трайно незаети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *