Търси се политическа подкрепа за овладяване на детското затлъстяване

 

Една трета от учениците в Европа са с наднормено тегло или вече са затлъстели и броят им продължава да расте. Информацията е от Европейския офис на Световната здравна организация. Сериозността на проблема и отсъствието на какъвто и да е напредък в решаването му станаха причина за създаване на нова структура за намаляване на детското затлъстяване в региона.

Риск за националните здравни системи

Притесненията са, че ако детското затлъстяване не бъде поставено под контрол, то ни чакат драматични последици – за израсналите във възрастни милиони деца и за националните здравни системи. Те и сега са на границите на възможностите си и едно допълнително сериозно натоварване би ги довело до колапс. Това от своя страна би изправило пред сериозни затруднения и националните икономики.

Мрежа на съпругите на европейските лидери за превенция на детското затлъстяване

Поради липсата на какъвто и да е прогрес по проблема към момента, Кабинетът на президента на Република Хърватия и Европейският офис на СЗО свикват Мрежа на съпругите на европейските лидери за превенция на затлъстяването в детска възраст в Европейския регион на Световната здравна организация.

Очакванията са новата обществена структура да осигури политическа подкрепа за преодоляване на критичната ситуация в опазването на общественото здраве в Европа, преди тя да стане неконтролируема.

По план на 10 май СЗО, Европа, и Кабинетът на президента на Република Хърватия ще изнесат актуални данни за епидемичния взрив на детското затлъстяване в Европейския регион и идеи за справяне с него с помощта на общностите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *