Триглицеридите

 

Всеки път, в който се заговори за холестерол, опасност от високо кръвно налягане и атеросклероза, неминуемо става дума и за триглицеридите.

Какво представляват триглицеридите

Това са вещества, съставени от една молекула глицерол и три молекули мастни киселини, от където идва и името им. Техен източник е храната или се продуцират в черния дроб. Когато похапвате повече от необходимото, излишните калории се превръщат в триглицериди и се натрупват като резерв в мастните клетки. Всеки път, когато тялото ви изпитва недостиг на енергия, триглицеридите се освобождават от депата и се превръщат в енергиен източник, като един грам от тях осигурява цели 9 калории, докато 1 г белтъчини или въглехидрати – само по 4 калории.

Как триглицеридите стават опасни

Механизмът им на освобождаване е непроизволен и не зависи от желанието ви. В кризисни моменти, когато човек трябва да понесе високи натоварвания и напрежение или да се спасява с бягство, организмът отделя стресовия хормон адреналин. Под негово влияние се ускоряват всички жизнени дейности и тялото се подготвя за върхови усилия. Забързва се обмяната, включително освобождаването на триглицериди за осигуряване на нарасналите енергийни потребности. Когато изходът от ситуацията е свързан наистина с физически усилия, отделените в кръвта мазнини изгарят, жизнените дейности се нормализират.

Днес в повечето случаи критичните ситуации и стреса не се разрешават с физическо действие. Въпреки това адреналинът освобождава мастните киселини в кръвта, а те не изгарят и си остават там. Когато като следствие на неправилно хранене част от приетите триглицериди също останат в кръвта, твърде високото ниво създава предпоставки за формирането на плаки и заплашва сърцето.

Триглицеридите и холестеролът

Точно поради свойството им да се повишават неконтролируемо при стрес, тревоги и притеснения и да остават в кръвта в много висока концентрация, съвременната медицина смята триглицеридите за особено рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания. Рискът е още по-голям, когато високото ниво на мастните киселини се комбинира с високи нива на лошия холестерол и ниски на добрия.

Има различни мнения, дали триглицеридите са по-опасни за дамите или за господата, но особено при мъжете съчетанието на високи мастни киселини с висок лош холестерол се смята за пряка заплаха от инфаркт.

Поради лошото хранене, прекаляването с мазни, сладки и тестени храни, алкохол и цигари и постоянния стрес в ежедневието, висока концентрация на триглицериди в кръвта все по-често се открива при хора в младежка възраст. Затова е добре да правите изследвания на липидния си профил веднъж годишно още след навършването на 20 години. Той включва общия холестерол, HDL (добър холестерол), LDL (лош холестерол) и триглицериди.

Забелязва се връзка между мастните киселини и добрия холестерол – понижаването на нивата им води до повишаване нивата на HDL.

Как да свалите триглицеридите

Само едно обилно хранене може да покачи стойностите на опасните мазнини между 5 и 10 пъти. Когато това се случва инцидентно, нещата не са толкова опасни. Но ако типичният ви начин на хранене е подобен, време е да промените нещо.

Балансирано хранене без прекаляване с мазнините, контрол и поддържане на теглото около нормата, системна физическа активност, свеждане на алкохола до чаша вино дневно, отказ от тютюнопушенето са нещата, които зависят изцяло от вас и които чувствително ще намалят опасните триглицериди. Приемането на азпизал след лекарска консултация също е част от добрата профилактика на инфаркта. Опитайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *