Топлинният удар може да се сбърка с летен грип

 

Когато лятото навлезе в разгара си, външната температура се повишава и често е около и над телесната ни. Това води до възникването на потенциално опасни ситуации и повишава риска от топлинен удар. Предлагаме ви обобщените съвети на професор Димитър Раев и доцент Росен Калпачки от УМБАЛ „Света Анна“, София, за това как да познаете опасното състояние на топлинен удар и как да се грижите за себе си през горещото лято.

Как се противопоставя организмът на високите температури

Като всички други показатели, температурата на човешкото тяло варира в сравнително тесни граници, в които биохимичните жизнени реакции протичат оптимално. Значителното надхвърляне на допустимото заплашва с увреждане протеините, които изграждат клетките и участват в почти всички обменни (химични по същество) процеси.

За поддържане на температурния баланс организмът ни разполага с два механизма:

 • радиация – излъчването на топлина в околното пространство. Реализира се, като кръвта се пренасочва към кожата и отдава топлината на въздуха. Това обаче ускорява сърдечния пулс – в горещините циркулацията се увеличава 4 пъти сравнено с по-хладно време. Когато обаче околната температура е равна или по-висока от телесната, радиацията не може да бъде осъществена;
 • изпаряване – изпаряването на влагата понижава температурата на повърхностите, от които се изпарява. Така съвсем малко пот – около 1 чаена лъжичка – намалява температурата на целия кръвен обем с около 2 градуса. Изпотяването и изпаряването на потта обаче също затрудняват сърдечно-съдовата система. В този процес се изхвърлят от организма минерали като калий и натрий и се нарушава водно-солевият баланс. Това влошава протичането на нервните импулси, мускулните контракции и т. н. В стремежа си да попречи на загубата на минерали и вода, организмът стартира отделянето на хормони, които да регулират процесите. Когато влажността на външната среда надхвърли 75%, охлаждането чрез изпаряване силно се затруднява.

Лошото е обаче, че и двата механизма товарят извънредно сърцето и сърдечносъдовата система.

Какво представлява топлинният удар

Когато през лятото температурите са много високи, двата защитни охлаждащи механизма са силно затруднени и стават неефективни. Това води до бързо повишаване на вътрешната температура, тялото прегрява и тогава говорим за топлинен или слънчев удар. Първите прояви са от страна на дезориентираната нервна система. В самото начало оплакванията напомнят по-скоро летен грип:

 • главоболие;
 • умора;
 • гадене и повръщане;
 • объркване и дезориентация;
 • мускулни потрепвания и др.

Усетите ли ги, спешно трябва да си намерите сенчесто и хладно място и да започнете да приемате на често по малко хладка вода – не ледена и не топла. Ако симптомите не отшумят бързо, се обадете на личния си лекар или идете в най-близкото спешно отделение.

Горещините и сърцето

Понеже живеем от самото си раждане в условията на летните горещини, малко или много телата ни успяват да се адаптират към тях. Проблемите са по-вероятни при по-възрастните и при хората, които вече имат сърдечно-съдови увреждания и дисфункции. При тях физиологичните механизми за поддържане на телесния топлинен баланс и хидратацията са отслабени и вероятността от топлинен удар става по-висока. Например:

 • страдащото сърце не изпомпва нужното количество кръв за осъществяване на охлаждане чрез радиация;
 • артериите в кожата, които трябва да осигурят увеличения приток на кръв към повърхността, са стеснени от холестеролни налепи и механизмът за охлаждане не сработва;
 • приемът на някои медикаменти също затруднява поддържането на топлинния баланс, като пречи на протичането и на двата механизма на охлаждане – бета блокери, диуретици, антидепресанти и антихистаминови медикаменти и др.
 • някои заболявания – диабет, Алцхаймер, Паркинсон – намаляват усещането за жажда и намаленият прием на течности спомага за прегряването.

Горещините създават сериозни проблеми на хора със сърдечна недостатъчност, водят до понижаване на кръвното налягане и съответно замайване и падане и т. н. Наскоро проведени изследвания свързват екстремните горещини с възпалението като реакция на организма към увеличения топлинен стрес. Той повлиява основните физиологични реакции, свързвани с възпаление и увреждане на клетките. Съответно увреждането на тъканите на сърцето води до сърдечна недостатъчност. Това е обяснението на ясно изразената зависимост между горещините и увеличеното съдово възпаление.

Защо при топлинен удар първа реагира нервната система

Обяснението се търси в две посоки:

 • прякото влияние на топлината върху главата ни;
 • косвените вреди, нанасяни от нарушения водно-солеви баланс при дехидратация и прегряване.

Затова при високите летни температури и затрудненото охлаждане на организма неврологичните заболявания (инсултът в това число) се увеличават и протичат по-тежко. Абнормната околна температура – както горещините, така и студът – често стават причина за инфекции, причинени от обикновено безопасни микроорганизми (условно патогенни), а те водят до мозъчни възпаления (енцефалити и менингити), както и до отключване и обостряне на автоимунни заболявания на нервната тъкан. Пример е появата на фециалис (лицева пареза) под въздействието на студено въздушно течение.

От собствения си опит знаем, че приятно топлото слънчево време ни кара да се чувстваме оптимистично настроени и с приповдигнат тонус, докато екстремните горещини ни правят потиснати, апатични и раздразнителни.

Съвети за предпазване от топлинен удар

Те не са непознати за вас, но вероятно защото са простички и достъпни, рядко се спазват:

 1. Стойте на сянка – най-сигурното средство срещу топлинен удар!
 2. Пазете очите – прякото интензивно слънчево греене може да увреди нервните рецепторни клетки на ретината. За да се защитите, е достатъчно да носите качествени слънчеви очила.
 3. Пазете главата – ако все пак ви се налага да сте навън при силно слънце, носете шапка от естествена материя, която осигурява проветрение. Това е задължително за децата, но и за хора с мозъчни инсулти, епилепсия, менингити, черепно-мозъчни травми и др. Ако се налага, охладете главата, като се намокрите.
 4. Намалете физическата активност в горещините до минимум. Натоварващите дейности оставете за рано сутрин и вечер, когато навън е по-хладно. Не пропускайте да пиете повече вода, докато работите или тренирате.
 5. Приемайте по чаша вода на всеки час в много горещите дни (особено ако са и влажни). Натуралните плодови сокове също са добро решение, защото водата в тях по-бавно преминава от храносмилателния тракт в кръвта. Ако страдате от сърдечна недостатъчност, уточнете необходимото количество течности с лекуващия си лекар.
 6. Намалете консумацията на кофеинови напитки и алкохол, защото действат диуретично и ускоряват загубата на вода.
 7. Намалете количеството храна. Студени супи, плодове и зеленчуци ще ви карат да се чувствате сити и ще подкрепят добрата хидратация, без да ви претоварват.
 8. Стойте в помещения с климатик, но нека разликата между вътрешната и външната температура не е драстична.
 9. Хладен душ, студена намокрена кърпа или торбичка с лед под мишниците или върху слабините е добро действие при съмнение за прегряване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *