Тече записване за безплатни детски консултации с психолози

 

Безплатни консултации с детски психолози ще се проведат между 14 и 18 юни като част от Националната кампания за подкрепа на детското психично здраве в 12 града в страната. Старт на кампанията беше даден на Деня на детето – 1 юни – от омбудсмана Диана Ковачева. Тя е посветена на децата и тийнейджърите, които – според изследванията – изпитват засилена тревожност и страх след избухване на пандемията.

Кампанията е инициирана от притеснителни сигнали за влошеното детско психично здраве

Идеята за кампанията, провеждана от омбудсмана, е породена от тревожните сигнали на детските психолози, родителите и родителските организации за притеснителни симптоми при децата и тийнейджърите, причинени от социалната изолация, в която живеем повече от година. При тях се очертава явна тенденция към повишена тревожност. Резултатите от изследване сред около хиляда деца, проведено от УНИЦЕФ (Детския фонд на ООН) показват, че липсата на социални контакти и дистанцирането от училището и приятелите са довели при  почти половината от обхванатите ученици до притесняващи усещания за несигурност и самотност, до засилена тревожност и раздразнителност.

Към това се присъединява мнението на повече от 35% от родителите, че децата им са с влошено психично здраве. С подобни оплаквания са около 44% от учителите, а 60% от тях споделят за чувствително нарастване на служебното им натоварване във връзка с дистанционното преподаване.

Според самите деца, интервюирани при проучването на УНИЦЕФ, в сравнение с времето отпреди пандемията от COVID 19, те изпитват:

  • 2 пъти по-често страх и тревога, безпомощност и безполезност;
  • 3 пъти повече разочарование и гняв;
  • 4 пъти повече самота, тъга и носталгия;
  • 5 пъти по-често скука и раздразнение.
Записването за консултациите тече

Целта на консултациите, провеждани под мотото „Синьо лято“, е да бъдат подкрепени децата и родителите им в преодоляването на щетите върху психиката, нанесени от изолацията поради КОВИД – 19 . Партньори в реализирането им са БЧК, неправителствени организации и омбудсманите по места.

Записването за безплатните психологически консултации ще продължи до 13 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *