Терапията с кислород вече ще се реимбурсира

 

От 1 декември 2019 година терапията с кислород в домашни условия вече ще се заплаща от НЗОК (Националната здравноосигурителна каса). Съобщението бе направено от здравния министър Кирил Ананиев по повод питане на Антон Кутев, депутат в Народното събрание.

Решението за заплащане от Касата на концентраторите за домашно кислородолечение е взето след обсъждане на исканията на организациите на болните от астма, муковисцидоза и алергии, на Националния алианс на хората с редки болести и на Асоциацията на родителите с деца с епилепсия. За целта са водени преговори с доставчици и производители на въпросните устройства и след постигнатите договорености кислородните концентратори вече са част от Списъка с медицински изделия по групи, използвани в извънболничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща.

Как ще се определя кой има право на реимбурсирано домашно кислородолечение

В момента се изработват критериите и методът за проследяване на резултатите от терапията. Очаква се експертното мнение на Експертния съвет по пневмология и фтизиатрия какви точно трябва да са тези критерии и при какви условия е необходимо прилагане на кислордна терапия. Очакват се също прогнози за броя пациенти, нуждаещи се от кислородолечение за времето от 2020 до 2022 година.

Предвижда се изработване на методология за проследяване на резултатите и повлияването на състоянието на лекуваните. Предстои разработване на консенсуси и фармакотерапевтични инструкции за прилаганата терапия.

Министър Ананиев допълни, че варианти за осигуряване на средства за прилагане на домашно кислородолечение при различните болести ще се търсят и при скорошните преговори за НРД за периода от 2020 до 2022 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *