Тежки мерки в Гърция срещу хората без ваксини

 

Затягат се мерките срещу гражданите без ваксини в Гърция, известява „Катимерини“. Според бранша, в който работят, те ще трябва да доказват всяка седмица с тестове, че не са заразени – веднъж при PCR тест или два пъти при антигенен.

Крутите мерки обхващат работещите на държавна служба, университетските преподаватели и учителите, общественото хранене и кетъринга, туризма, театрите и телевизиите и още ред други. Задължителното тестване, за да отидат на работа, влиза в сила от 1 септември за медицинските работници, а за всички останали – от 13 септември.

Тежестта пада и върху работодателите

Те трябва да изискват доказана ваксинация или съответно тестване всяка седмица, ако служителите им работят в близост един до друг. Маските са задължителни не само за всички затворени обществени пространства, но и на открито.

Въпреки стачкуването на медицинските специалисти, насочено срещу на практика задължителното ваксиниране, новите правила остават. При отказ на работещите в здравни заведения да се ваксинират, ще бъдат временно отстранявани от работа със съответното спиране на заплащането.

Изискванията обхващат и учащите се

Всички неваксинирани студенти ще трябва да представят по два теста на седмица, които ще заплащат сами. За учениците комплектите за самотестване два пъти седмично за сега ще са безплатни.

Крутите мерки засягат и потребителите

Няма да се сервира на потребителите без документ за ваксинация или преболедуване на КОВИД-19 в заведенията за обществено хранене – ресторанти, кафенета, бистра и т. н. Всеки, който иска да седне в заведение, да посети музей, театър, кино, ще трябва да покаже на входа съответния документ или отрицатален PCR тест, който ще е валиден до 48 часа.

Бързите тестове струват 10 евро. Антигенните и PCR тестовете ще са безплатни само за вече ваксинираните и за тези, с несъмнени симптоми на КОВИД-19. Документите за резултатите ще се разпечатват от единната система и ще се предоставят на работодателите, училищните власти, на входа на различните институции и заведения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *