Тахикардията

 

Сърдечните заболявания са опасни и за жалост много широко разпространени. Един от най-неприятните им симптоми, който предизвиква страх и чувство за паника, е тахикардията.

Какво е тахикардия

Тахикардията е аритмия, при която сърдечният ритъм надхвърля 100 – 160 удара в минута. Усеща се като кратко бързо сърцебиене, но понякога продължава и по-дълго, което е знак за критично здравословно състояние. Най-общо се различават два вида, които имат различни причини и изискват различно внимание.

 • Физиологична
  Това е ускоряване на пулса при високи, необичайни натоварвания – физически и психически, при здрави хора. В момента, в който спрете и отдъхнете – пулсът постепенно се успокоява и не остават никакви последствия. Причина за този тип тахикардия може да бъде още повишена температура (около 9 удара на всеки градус в повече), недостиг на кислород, горещини, рязко изправяне от легнало или седнало положение, злоупотреба с алкохол, кафе и цигари, от някои медикаменти.
 • Патологична
  Причинява се от заболявания на различните жизнени системи, най-често сърдечно-съдовата, но също ендокринната и др. Освен сърцебиенето, при нея се усеща страх – до паника, замайване, болка, треска, пулсиране в съдовете на шията. Понякога, макар и рядко, се стига до припадък.

Трябва да се има предвид, че тахикардията е симптом на ранната застойна сърдечна недостатъчност и хипертироидизъм. Наблюдава се при 30% от пациентите с остър миокарден инфаркт и изобщо не трябва да се подценява.

Към патологичните може да се причисли и неврогенната тахикардия. Тя се предизвиква от нарушения във функцията на мозъчната кора, както и от нарушения в работата на вегетативната нервна система. Случва се обикновено при млади хора, страдащи от афективни психози, неврози и т. н.

Рискови фактори
 • Наследствена обремененост,
 • напреднала възраст – над 60 г.,
 • болести на сърдечно-съдовата система и хипертония,
 • стрес, емоционална лабилност, лабилна нервна система,
 • високо потребление на кафе, алкохол, цигари,
 • лекарства и др.

Повишеният пулс предизвиква намаляване обема на изтласкваната кръв и разстройва сърдечната хемодинамика. Влошава кръвоснабдяването на всички органи. Появява се недостиг на кислород и хранителни вещества, включително и при сърцето. Това намалява ефективността на сърдечния мускул, влошава функциите и състоянието му и силно повишава вероятността от инфаркт на миокарда, исхемична болест и др.

Как да се грижите за себе си при тахикардия

При пристъп дишайте дълбоко. Задържайте дъха си за десетина секунди, наплискайте се със студена вода. Посъветвайте се с лекаря си, дали в такъв момент няма да е добре да приемате някакви медикаменти.

Като съпровождащо лечение на назначените ви лекарства можете да използвате чайове и запарки от глог, шипка, маточина, лавандула, валериана, риган, мащерка и др.

Добре ще ви се отрази приемът на повече калий, магнезий, желязо. Можете да ги получавате като хранителни добавки, но по-добре е да си ги набавяте от храната – плодове, зеленчуци, мед, пълнозърнести, бобови, орехи, риби, растителни мазнини, крехко месо без мазнини.

Тежките физически натоварвания при пристъпи на тахикардия са забранени, но въпреки това известна физическа активност ще ви се отрази добре. Тя ще укрепи сърцето ви и ще повиши капацитета му. Можете да пробвате с дихателни упражнения, йога и спокойни разходки, плуване. Преди да започнете, консултирайте се с лекаря си или с кинезитерапевт.

Почивайте, опитайте се да избягвате стреса и спете достатъчно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *