С безплатен софтуер ще се издават е-рецептите

 

Безплатен ще е софтуерът, с който ще се издават белите електронни рецепти. Здравното министерство е изразило готовност да удължи малко преходния период, но не и да върне старото положение. Информацията идва от срещата между министерството, представители на „Информационно обслужване“ и на съсловните организации на фармацевтите, стоматолозите и лекарите. Тя беше посветена на протестите на медиците по повод на тоталното преминаване към електронните рецепти.

Вече има натрупан опит при издаването и изпълняването им

Е-рецепти по здравна каса у нас се издават от повече от година (от февруари 2021 година) и вече са достигнали 15 милиона. Сериозни проблеми досега не са възниквали. От началото на май тази година Здравното министерство предвиждаше да се премине към е-рецепти за всички останали лекарства, заплащани от самите пациенти. Но част от лекарите се възпротивиха с обяснението, че това ще ги затрудни и ще ги натовари финансово.

На срещата беше обявено от магистър фармацевта Светослав Крумов, председател на Контролната комисия на Българския фармацевтичен съюз, че въпросният софтуер ще е безплатен и ще може да се използва спокойно от всички доктори навсякъде в страната.

От „Информационно обслужване“ пък са направили пояснението, че приложението ще работи на всяко устройство (таблет, смартфон). Лекарите няма да заплащат за него, но за прилагането му ще им е необходим УЕП (универсален електронен подпис), както и парола. Медиците ще получат безплатно и тях при изявено желание.

Приложението ще може да работи и офлайн

Едно от притесненията на докторите беше, какво ще се случва, когато токът или интернетът спрат. Затова приложението ще може да работи и офлайн. Когато прекъсната връзка се възстанови, системата ще предвижи издадената рецепта автоматично – внесе яснота по въпроса Светослав Крумов.

На проведената среща е разисквана възможността за отлагане на пълното преминаване към електронни рецепти за 1-2 месеца, за да се потуши възникналото напрежение сред медиците. Направено е предложение също за запазване на хартиените рецепти, но за тях да се установят еднозначни строги правила, за да намалее използването им по естествен път. Очаква се тези дни да се разбере какви ще са решенията на здравното ведомство по повдигнатите въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *