Сърдечните заболявания и смяната на сезоните

 

Времето започва да се затопля. Най-тежкото от зимата е зад гърба ни и очакваме пролетта. Смяната на сезоните е свързана със сериозни метеорологични промени, скок в температурите, промени в атмосферното налягане, в състава на въздуха, интензивността на слънчевото греене и т. н. Това неминуемо е свързано с период на адаптация на човешкия организъм и пренастройването към по-висока физиологична активност на всички жизнени системи. Има хора, които почти не забелязват този момент, но има и такива, които го посрещат с повишена чувствителност. Сред тях са болните от редица заболявания и особено тези, на сърдечно-съдовата система.

Рискове при прехода от зимата към пролетта

Медицинската наука вече говори за „метеорологично чувствителни“ хора, чиято група става все по-голяма. Статистиката отдавна е регистрирала повишаване на кръвното налягане и по-високия риск от инфаркти и инсулти на границата на пролетта и зимата. Това време се характеризира с повишено напрежение в тонуса и работата на кръвоносната система, скоростта на циркулацията на кръвта, скоростта на съкращаване на сърдечния мускул. Увеличават се оплакванията от сърдечни неврози.

Изострянето на сърдечно-съдовите проблеми се благоприятства и от влошеното хранително меню през зимата. Употребата на много месо, тестени, мазни и сладки продукти повишават кръвното налягане, нивата на лошия холестерол и триглецириди в кръвта. Характерното за студените месеци обездвижване намалява като цяло капацитета на организма и води до някой килограм телесно тегло в повече. Всичко това само по себе си сериозно повишава риска от развитие на болести на сърцето и изостряне на съществуващите.

Характерното за зимата по-високо кръвно налягане принуждава сърдечния мускул да работи по-интензивно, за да го преодолява. Със затопляне на времето тези 5-10 mmHg спадат, но пък се появява необходимост от охлаждане на тялото и натоварването на сърцето остава високо.

Повишено внимание при смяната на сезоните

Ако вече страдате от сърдечни заболявания и/или сте с повишено кръвно налягане, добре е да сте особено грижливи към себе си. Старайте се максимално да се придържате към препоръчаната ви от лекаря диета. Приемайте редовно лекарствата си за контрол на хипертонията. Правете подходящи упражнения, ходете при всяка възможност пеш, прекарвайте повече време на открито и не си позволявайте колебания в теглото.

Бъдете особено стриктни, когато зимата е към края си и пролетта вече се усеща. В този период повишете приема на витамин С и В комплекс, които стабилизират здравето на съдовете. След прекаран инфаркт или инсулт и риск от последващ, приемайте, след консултация с лекаря си, таблетка азпизал дневно.

Различни хранителни добавки и билки, стимулиращи и укрепващи организма и/или предназначени за детоксикиране, за освобождаване на задържани течности, можете да пиете само след изричното им одобрение от лекуващия ви лекар.

Опитайте се да успокоите малко темпото и да туширате напрежението, притеснението и стреса. Имайте предвид, че по-лабилни при метеорологичните промени са дамите – особено тези, които вече са в менопауза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *