Сърдечна недостатъчност – видове, степени, симптоми и причини

 

Сърдечните заболявания са сред най-смъртоносните в световен мащаб. Някои се диагностицират бързо, други протичат безсимптомно и се улавят случайно или в много напреднала фаза. Проблемът е, че развитието им уврежда сърцето и в един момент настъпва така наречената сърдечната недостатъчност.

Какво представлява сърдечната недостатъчност

Когато сърцето няма достатъчно сила да захранва с кръв всички органи и най-отдалечените тъкани на тялото, се говори за сърдечна недостатъчност. Главният проблем при нея е, че се нарушава храненето и дишането на клетъчно ниво, което затормозява функционирането на всеки един от вътрешните органи и мускулатурата.

Специалистите разпознават различни видове сърдечна недостатъчност, като най-популярни са деленията на ляво- и дяснокамерна или тотална; застойна, нискодебитна или смесена; остра или хронична. Характерно за острата е, че може да се развие буквално за часове, а хроничната дълго време може да остане незабелязана. Това се обяснява с факта, че организмът успява да изработи компенсаторни механизми, които оставят увредите, нанесени от хроничната сърдечна недостатъчност, незабелязани за дълъг период.

Различават се четири степени на проявление на болестта.

 • При първата няма симптоми.
 • При втората се появяват бърза умора и недостиг на въздух при физически усилия над обичайните.
 • Третата се характеризира с поява на симптомите при нормални и леки физически натоварвания.
 • При четвъртата болните се оплакват дори при покой.
Най-често проявявани симптоми
 • Лесна уморяемост при обичайни физически усилия, силно намалена работоспособност.
 • Усещане за слабост, отпадналост и мускулна немощ.
 • Недостиг на въздух, ускорено дишане, различни степени на задух (включително в легнало положение).
 • Кашлица и хрипове в белите дробове поради задържани течности, развитие на кардиална астма.
 • Отоци и подпухналост по краката и цялото тяло – увеличаване на теглото за няколко дни с няколко килограма за сметка на задържаните течности е една от сигурните индикации за евентуална сърдечна недостатъчност.
 • Застой и високо налягане във вените и съответно – уголемени вени по шията.
 • Отклонения във функциите на бъбреците и черния дроб, мозъка, стомаха и всички вътрешни органи. Намаленото кръвоснабдяване на бъбреците предизвиква оскъдно отделяне на урина през деня и засиленото й отделяне нощем, когато те са по-добре кръвоснабдени. Намаленото кръвообращение в мозъка води до апатичност и сънливост.
 • Деформации в сърдечния мускул и промени във функциите му, сърцебиене и аритмии.

Началните симптоми на сърдечната недостатъчност са характерни и за други заболявания и това прави диагностицирането й по-трудно, но е добре при появата им – особено ако вече страдате от някакво сърдечно заболяване или високо кръвно налягане – да поискате от лекаря си обстоен преглед за потвърждаването или изключването й.

Причини за появата на сърдечна недостатъчност

Най-често тя се провокира от исхемична болест, която при навременно откриване и добро лечение е обратима. Високото кръвно налягане (артериална хипертония) е друга сериозна причина за тежкото заболяване. Тя е нелечима, но пък успешно може да се държи под контрол. Различните ритъмни нарушения (тахикардии и брадикардии) също са преодолими, а с тях и сърдечната недостатъчност.

Други причини, които по-често влошават, отколкото предизвикват сърдечната недостатъчност, са бъбречни и белодробни заболявания, инфекции, дисфункции на щитовидната жлеза.

Сериозни рискови фактори са алкохолът, тотюнопушенето, високият прием на готварска сол, небалансираното хранене и наднорменото тегло, постоянният или чест стрес.

Сърдечната недостатъчност не е присъда, стига да се открие навреме. Необходимо е добро лечение. Нужно е също да промените живота си, като изхвърлите от него всички зависещи от вас рискови фактори. И не забравяйте, че азпизал намалява чувствително риска от сърдечно-съдови заболявания и повторните инфаркти и инсулти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *