СУ вече разполага с нова лаборатория по генетика

 

От миналата седмица Софийският университет вече има нова лаборатория по генетика. Тя е създадена в Биологическия факултет с финансиране от Фондация „Манджуков“ и е предназначена да повиши практическата подготвеност на студентите за условията на работа извън университета.

Създаването ѝ е буквално наложено от пандемията КОВИД-19

Идеята за такава лаборатория е стара, но вероятно би си останала само идея още доста време, ако не беше пандемията от КОВИД-19. Когато по време на извънредното положение здравните служби изпитваха недостиг на кадри, те призоваха за доброволци в болниците и новоразкриващите се лаборатории. От РЗИ – София помолиха за помощ Биологическия факултет на СУ. За работа в лабораториите, тестващи за коронавирус, се отзоваха доста студенти от факултета, но липсата на практическа подготовка не им позволи да се включат в екипите и местата за доброволци бяха заети от преподавателите им.

Случилото се подчерта за сетен път острата необходимост от модерна лаборатория по генетика във факултета и регулярното провеждане в нея на упражнения real time. Към него се добавиха и острите критики на студентите по повод непълноценната им подготовка за практиката. Преподавателите от катедра „Генетика“ се свързват с Фондация „Манджуков“ и водят разговори за закупуване на 2 апарата real time с учебни цели. От Фондацията се отзовават с готовност и така Учебният център по молекулярна генетика и функционална геномика става факт.

Какво представлява лабораторията и какви са целите ѝ

С помощта на Фондация „Манджуков“ са осигурени нови плотове и учебни маси, осигурено е и нужното оборудване, закупени са вместо 2, 18 апарата real time. Учебният център по молекулярна генетика и функционална геномика ще гарантира практическото обучение на студентите, така че те да са готови за работа със съвременната диагностична апаратура в действащите модерни лаборатории.

Лабораторията ще се използва преди всичко за подготовката на студентите от всички курсове и ще осигури условия за повишаване на общото ниво на обучение и подготовка във факултета. Освен това ще даде възможност за по-качествена научно-изследователска дейност на преподаватели и докторанти от катедра „Генетика“ и за разработване на научни проекти.

Очаква се новият Учебен център по молекулярна генетика и функционална геномика да разшири потенциала на Биологическия факултет в Софийския университет за партньорство и интегриране с водещи световни и европейски изследователски центрове. Ще позволи на учените в него да участват равностойно в международни и национални научно-изследователски проекти и програми.

Официалното откриване на модерната лаборатория е отложено за по-късно с оглед нежеланото събиране на много хора в закрити помещения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *