Спорт и хипертония

 

Ако вече имате диагностицирана хипертония, сред множеството съвети как да я контролирате неизменно са и тези за повишаване на физическата активност. Това са разумни препоръки и физическото натоварване би ви се отразило много добре, стига да е прецизно дозирано.

Влиянието на спорта върху сърдечно-съдовата система

Това е една отлично проучена тема с категорични резултати. Системните тренировки правят сърдечно-съдовата система много по-издръжлива. Тя понася добре интензивни физически натоварвания, работейки икономично и високоефективно.

Адаптацията й има напълно реални измерения. Сърцето започва да изпомпва по-голям обем кръв с един удар. Увеличението може да достигне до около 30% – 40%. Това естествено води до намаляване на сърдечния ритъм (около петдесет удара в минута в покой) при по-качествено кръвоснабдяване. Горната граница на кръвно налягане спада с около 10 mmHg.

При спортистите е добре познато така нареченото „спортно сърце“. При него се наблюдава хипертрофирала лява камера – с по-голям обем и ясно изразено удебеляване. То е пряко следствие от условията на повишено натоварване, при които сърдечно-съдовата система работи години наред.

Твърди се, че спортуващият активно на 60 години има жизнени показатели, сравними с тези на 40 годишен нетрениращ.

Спорт и хипертония

По време на самата тренировка обаче пулсовата честота се повишава чувствително. Кръвното налягане – също, особено при силовите спортове. Това трябва да се отчита, когато трениращият е хипертоник.

При здравите спортисти се приема за нормално да тренират с интензивност, при която се достига до около 85% от максималния им пулс (220 минус годините на трениращия). За начинаещи или хора с високо кръвно и сърдечни проблеми максималната интензивност не бива да надхвърля 60-65% от максималния им пулс.

Освен това не всички спортове са подходящи за хипертониците. Доказано добри са ходене, бягане, колоездене, плуване, аеробика, танци, гимнастика. Необходимо е да отделяте за тях поне по половин час пет дни седмично. Ако се чувствате добре и ви е приятно, няма проблем да увеличите времето. Можете също да работите в градината, да играете с децата, да ходите на кънки или на поход в планината.

Ако харесвате силовите тренировки, добре е да се консултирате с лекар какви натоварвания са допустими за вас и да се обърнете за разработване на индивидуална тренировъчна програма към специалист.

Какво още печелите, спортувайки

Освен прякото повлияване на хипертонията, добре е да се вземат предвид допълнителните положителни ефекти, които спортът оказва върху тялото ви.

Тренировките горят много енергия, а това предизвиква повишено използване на глюкоза. Така те упражняват действие, подобно на инсулиновото. Понижените нива на захарите в кръвта стимулират чувствителността на инсулиновите рецептори и противодействат на инсулиновата резистентност. В същото време се подобрява метаболизмът на мазнините, което от една страна води до редукция на теглото, а от друга – повишава инсулиновата чувствителност. Макар и опосредствано, всички тези процеси също водят до нормализиране на кръвното налягане.

Въпреки че няма пряка връзка с хипертонията, физическата активност подобрява състоянието на опорно-двигателния апарат, което от една възраст нататък е просто наложително.

При всички случаи е препоръчително да консултирате намеренията си да включите спортните занимания в ежедневието си с лекуващия си лекар. Това е задължително, ако досега не сте спортували.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *