Спасиха недоносено бебе с новаторски подход

 

Специалистите от Клиниката по детска кардиология в Национална кардиологична болница сложиха стент на недоносено бебе с много ниско тегло, родено през 32 гестационна седмица. Стентирането се наложило поради стеснение (коарктация) на аортата, съобщават от болницата. Интервенцията е първата по рода си у нас. Към момента малкият пациент е добре и наддава уверено.

Бебето е родено преждевременно чрез операция, защото майката била с прееклампсия. Още на втория час то изпаднало в критично състояние и било преведено в Клиниката по неонатология към СБАЛ по детски болести „Професор Иван Митев“. След като бил стабилизиран, докторите се усъмнили, че Виктор* е с вродена сърдечна малформация. Повиканият консултант по детска кардиология потвърдил съмненията им и детето било преведeно в Отделението за интензивно лечение в Клиниката по детска кардиология в НКБ.

Какво представлява коарктацията на аортата

Това е вродено стеснение на част от аортата. То може да е от леко до високорисково и според степента на стеснение е и проявлението на болестта. Тя може да се открие като „необяснима“ артериална хипертония при възрастни или като критично, животозастрашаващо състояние при новородените бебета. Терапията е или чрез поставяне на стент в стеснението, или чрез хирургическа операция. Разбира се, по-щадящ е неоперативният метод, но той е възможен само при пациенти със собствено тегло, по-високо от 20 кг. Това се налага от ограничаващия размер на феморалната артерия, през която се извършва поставянето на стента – разказват специалистите.

Новаторският подход е избран поради много трудната ситуация

Ситуацията, според д-р Любомир Димитров, началник на Отделението по детска кардиология и ръководител на екипа, извършил процедурата, била много сложна. И двата обичайни начина за действие при недоносеното бебче, което тежало 1100 г, били неподходящи. Достъпът през миниатюрната феморална артерия бил невъзможен, а операцията, поради ниското тегло и възраст, носела много висок риск от неуспех и загуба на малкия пациент.

Избрали неизползван у нас, но прилаган в някои европейски и американски клиники метод за лечение на новородени с критично ниско тегло: временно поставяне на коронарен стент на стеснената аорта. В сътрудничество с детските кардиохирурзи чрез достъп от каротидната артерия имплантирали 3,5 мм стент в участъка на коарктацията. Интервенцията била бърза и успешна, без усложнения. До няколко дни малкият пациент бил върнат в Клиниката по неонатология.

Очаква се стентът да реши проблема за няколко месеца, докато Виктор порасне и натрупа тегло от 3 кг, което ще позволи да се пристъпи към безопасна хирургическа намеса.

За около 40 дни след поставянето на стента бебчето е удвоило теглото си и продължава да расте. За него се грижи екипът на доцент Ралица Георгиева.

На детето предстоят още операции

Въпреки, че най-опасното препятствие за Виктор вече е зад гърба му, очакват го още доста трудности – неврохирургична операция в Пирогов, в Клиниката по детска кардиология – оперативно изваждане на имплантирания стент и хирургическо лечение на коарктацията (стеснението) на аортата.

За детето в партньорство се грижат и ще продължат да се грижат добри лекари от различни специалности – акушери, неонатолози, анестезиолози, детски кардиолози, интервенционални кардиолози и кардиохирурзи, реаниматори. Остава ни да споделим оптимизма на д-р Любомир Димитров, че при такива професионалисти малкият Виктор ще премине успешно през всички изпитания.

*Името на детето е променено, информацията се публикува със съгласието на майката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *