Спасиха кърмаче със сложна манипулация

 

Бебе с тегло 2 800 г бе спасено от сърдечно увреждане със сложна намеса от екип на Детската кардиология в Националната кардиологична болница в София. Лекарите са затворили транскатетърно персистиращ артериален канал на кърмачето. Сама по себе си изключително сложна, интервенцията е допълнително усложнена от ниското тегло на детето, родено с критичните 575 г в 24-тата седмица на бременността.

Трети случай на затворен неонатален артериален канал у нас

Според здравното заведение това е третият случай в страната с неонатален артериален канал, затворен транскатетърно. Манипулацията е направена единствено с венозен достъп и то през югуларната вена, защото нямало как да бъде канюлирана феморалната вена – сериозно допълнително усложнение на интервенцията.

При всеки от пациентите е прилагано устройство от ново поколение – Amplatzer Piccolo Occluder, специално създадено за целта и разрешено за приложение при недоносени деца в ЕС от 2020 година. Артериалният канал (дуктус артериозус) е централен съдов шънт, свързващ белодробната артерия с аортата. Това прави възможно богатата на кислород кръв от плацентата да заобикаля неразгърнатите бели дробове на нероденото бебе.

По-добри перспективи за живот пред бебетата с увреждане

Бързото затваряне на артериалния канал след раждане е част от адаптирането на бебето към самостоятелния живот. Когато процесът на затваряне, поради различни причини, се забави до след 72-рия час и артериалният канал остане отворен, той се трансформира във вродена сърдечна малформация, срещаща се средно при 1 от 2000 доносени новородени. При недоносените тя е между 20 и 60% според теглото и гестационната възраст при раждане.

Успешната интервенция създава нови надежди за оцеляване и подобряване на перспективите пред недоносени новородени с много ниско тегло и персистиращ артериален канал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *