Сестри и акушерки не достигат в целия свят

 

Недостигът на медицински сестри и акушерки не е само български проблем. Според Световната здравна организация към момента в световен план не достигат около 9 милиона медицински специалисти. Затова 2020 година е избрана за Международна година на медицинската сестра и акушерката.

Значимостта на медицинската сестра и акушерката

Експертите от СЗО подчертават жизненоважната роля на специалистите по здравни грижи за местните общности. За тях много често медицинската сестра и акушерката са не само първият, но и единственият достъп до здравна помощ. Те задоволяват основни здравни потребности всеки ден. Обгрижват бременните, майките и децата, подкрепят възрастните и извършват имунизации.

Дефицит на медицински сестри и акушерки и у нас

Българското здравеопазване също страда от липсата на специалисти по здравни грижи. Недостигат около 30 000 медицински сестри и поне 4000 акушерки. По-лошото е, че положението явно ще се усложнява – средната възраст на работещите медицински сестри достига 53 години, а на акушерките – 56.

Миналата година медицинските специалисти у нас излизаха на протести с искания за увеличаване на заплащането и за подобряване на условията на труд. В края на изтеклата 2019 се състоя среща между протестиращите медицински сестри и акушерки и премиера на страната Бойко Борисов.

В отговор на желанието за прозрачни и ясни правила при формиране на заплатите и харчене на болничните бюджети в НРД 2020-2023 бе прието съотношението 1:1,6 между възнагражденията на медицинските сестри и акушерките и лекарите. В документа е залегнало също 80% от половината от постъпленията да се отделят за заплати на екипите в болниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *