Световният ден на сърцето и борбата за здрава сърдечно-съдова система

 

На 29 септември и у нас беше отбелязан Световният ден на сърцето. Той е посветен на разширяване на информираността на хората за сърдечно-съдовите заболявания и на начините за предотвратяването им. Те, заедно с инсулта, са главната причина за смърт в световен мащаб – убиват 18,6 милиона човека годишно, а това е една трета от всички починали през годината в света.

Рисковите фактори за сърдечните заболявания, инфаркта и инсулта

По-голямата част от рисковите фактори, които водят до инфаркт и инсулт на всяка 20-та секунда в Европа, са напълно във властта ви. Вие можете да ги контролирате – стига да положите малко усилие. Става дума за:

  • обездвижване;
  • нездравословно хранене;
  • тютюнопушене.

Те водят до хипертония, високи нива на холестерол, висока концентрация на глюкозата в кръвта, които пък отварят пътя на инфаркта и инсулта.

Наследствената хиперхолестеролемия и здравето на кръвопреносната система

Болестта се проявява с висока концентрация на лошия холестерол в кръвта. Тя става причина за натрупване на атеросклеротични плаки, загуба на еластичността на артериите и втвърдяване на стените им, стесняване на светлия им отвор. Когато такава плака се откъсне и тръгне по кръвоносните пътища, тя може да образува тромб и да причини инфаркт или инсулт.

Заболяването се предава от родители на деца и първото изследване на холестерола трябва да се случи още на 9 – 11-годишна възраст. Фамилната обремененост носи 20 пъти по-голяма вероятност от проява на агресивни сърдечно-съдови болести още в детството и юношеството. Според статистиката от наследствена хиперхолестеролемия боледуват около 35 милиона човека. По-голямата част – около 90% от тях – научават за наследственото си заболяване най-често след прекарване на инфаркт.

По какво се разпознава болестта

Характерните ѝ белези са бучки (ксантоми) и подутини около ставите на пръстите, около коленете и лактите. Забелязват се жълтеникави белези край очите или бяла дъга до ириса на окото. Появяват се болки в гърдите; загуба на равновесие; слабост на крайник/ци; говорни проблеми.

При съмнения за семейна хиперхолестеролемия направете първите изследвания за холестерол на децата си след 9-годишна възраст. След 45-та до 65-тата година за мъжете и след 55-тата и 65-тата за жените е добре да правите изследвания веднъж на 1-2 години, а след 65-те – веднъж годишно.

Според наблюденията седем от десетима възрастни са с висок лош холестерол, въпреки че вземат съответните лекарства. Затова не бива да подценявате холестерола и заедно с приема на лекарствата се хранете разумно и се движете повече!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *