Световен ден за борба с диабета

 

На 14 ноември отбелязахме Световния ден за борба с диабета. За пръв път той е честван през 1991 година под ръководството на Световната здравна организация. 8 години по-късно, през 2007, е признат официално и от ООН.

Първият пациент на инсулин

На 14 ноември е роден Фредерик Бантинг, единият от двамата изследователи, изолирали през 1921 първия инсулин, произвеждан от панкреасната жлеза. Другият е Чарлз Бест. Няма и година по-късно, в самото начало на 1922 е поставена първата инсулинова инжекция.

Пациентът бил на 14 години и благодарение на инсулина живял още 14. Най-напред на разположение бил само говежди или свински инсулин. Но той причинявал често нежелани ефекти и затова вече десетилетия наред се използва човешки.

Захарният диабет придобива епидемиологичен характер

Към момента болните от тази болест в света са 360 милиона. За една година броят им нараства с около 7 милиона, като 70 000 са деца. Това означава, че за 10 секунди се разболяват двамина, а един умира. Ако се продължи с този темп, според Световната здравна организация, пред 2030-та болните ще са вече 500 милиона.

У нас статистиката сочи, че с диабет са около половин милион. Проблемът е, че около 40% от тях дори не подозират за болестта си.

Симптоми и последици на захарния диабет

Има два главни типа захарен диабет. В ранна възраст е по-обичаен диабет тип 1, а в зряла – диабет тип 2.

Особено при тип 2 симптоми почти липсват. Болестта се открива най-често случайно или когато вече е нанесла тежки поражения върху организма.
Най-типичните оплаквания, които трябва да ви поставят на щрек, са:

  • постоянно усещане за силна жажда;
  • често уриниране;
  • постоянен глад;
  • обща слабост и умора без видими причини;
  • отслабване на тегло;
  • чести инфекции в устата, по пикочните пътища и кожата и т. н.

Продължителните високи нива на кръвната захар причиняват множество усложнения и последиците от тях са разрушителни за болния. За късния стадий са характерни:

  • слепота;
  • хронична бъбречна недостатъчност и необходимост от хемодиализа;
  • ампутация на крайници;
  • съдови усложнения – исхемична болест, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.
Главни рискови фактори за заболяването

То се предава понякога наследствено и ако ваш близък роднина е боледувал, рискът за вас също е висок. От факторите, върху които бихте могли да повлияете, водещи са наднорменото тегло, как се храните – с какво и колко, намалената физическа активност и обездвижването; стресът и др.

Диабетът е разрушителен не само за болния и семейството му. Нарастващият брой засегнати изисква огромен ресурс от здравните системи и се отразява зле на обществото като цяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *