Рядка операция с роботизирана система „Да Винчи“ във Варна

 

Сложна операция с последно поколение на роботизирана система „Да Винчи“ осъществиха хирурзите от Първа клиника по хирургия на УМБАЛ „Св. Марина“, Варна. Бе премахнат карцином от ректума на 35 годишен мъж. Пациентът бил и със съпътстваща предекспозиция за фамилна аденоматозна полипоза. От болничното заведение съобщиха, че поради ниската локализация на карцинома освен аналния канал се наложило да отстранят дебелото и правото черво на болния.

Екипът, извършил операцията, е с ръководител професор Никола Колев. Той включва още хирурзите д-р Тургай Калинов и доцент Александър Златаров, анестезиолозите доктор Здравка Иванова и доктор Живко Желязков, медицинските сестри Ани Кателиева и Росица Венкова.

Интервенцията е щадяща за пациента

Робото-асистираната операция е безкръвна, осъществена е през 6 малки разреза на коремната стена, вместо с голям разрез, отварящ целия корем. Това означава много по-малка и безопасна травма за пациента и по-бързо възстановяване.

Този тип хирургически интервенции осигуряват възможност за прием на вода и раздвижване на оперирания още през първото денонощие след операцията. Той много по-бързо се връща към рутината на ежедневието си без дълги престои в болницата и залежаване.

Какво представлява Фамилната аденоматозна полипоза

Това е рядък наследствен синдром, който уврежда правото и дебелото черво. Съпроводен е с появата на стотици полипи и съответно ракови образувания в засегнатите зони. Диагнозата се поставя след генетични изследвания. Препоръчителна за доказване или изключване на болестта е профилактичната фибро-колоноскопия. При откриване на рак е задължителна и биопсия.

Специалистите от Първа клиника по хирургия на УМБАЛ „Св. Марина“, Варна, съветват при установено злокачествено фамилно заболяване и поява на обезпокоителни симптоми да се търси спешна консултация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *