Ракът на маточната шийка е лечим на 100% в ранен стадий

 

Намали риска. Предпази се. Живей!

Ракът на маточната шийка е напълно лечим, открит в ранния си етап. Пандемията от КОВИД-19, подобно на много други заболявания, отложи профилактичните прегледи и изследвания и за това онкологично заболяване. По тази причина тече специална информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка. Тя преминава под мотото „Намали риска. Предпази се. Живей!“ Нейни организатори са Националната пациентска организация (НПО) с подкрепа на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и др.

Увеличават се заболелите между 20 и 45 години

Ракът на маточната шийка у нас видимо се подмладява. Той все по-често се диагностицира при жените на възраст от 20 до 45 години, при това – вече в напреднал етап на развитие. Това бе споделено от председателя на Националната пациентска организация (НПО) – доктор Станимир Хасърджиев. На информационно онлайн събитие, част от информационната кампания, той допълни, че достъпната навременна информация и осигуряване на точната терапия са нещата, които могат да редуцират числото на пациентките.

Отлагането на скрининговите прегледи ще доведе до рязко нарастване на болните

Усложнената поради пандемията ситуацията в целия свят не подмина и България. У нас по време на извънредното положение пролетта бяха спрени женските консултации, а хората предпочитат да не посещават лекарите си, ако не е много належащо. Отлагането на диагностицирането ще предизвика рязко повишаване на пациентките с напреднало развитие на болестта и дела на тежките случаи.

В изказването си медицинският директор на НПО, гинекологът д-р Иван Вецев от болница „Шейново“, подчерта, че задачата на „скрининга на цервикалния карцином, неговата цялостна идея е да се открият жените, преди те да са достигнали до цервикален рак. Трябва да предпазим жените от това да достигнат до диагнозата рак на маточната шийка“.

Той подчерта, че добрата организация и последователното прилагане на критерии и условия за диагностика на рака на маточната шийка ще помогнат страната ни да слезе от водещите места в листата за смъртност от този тип рак. Д-р Вецев беше категоричен, че е наложително да „насърчим жените, които са пропуснали контролното изследване, да направят своя цитологичен скрининг на маточната шийка и да не губят време“.

В България няма скринингова програма за рак на маточната шийка и раков регистър

въпреки че сме на първите места по смърт от рак на маточната шийка. На важността да се реализира такава програма обърна внимание специалистът по медицинска онкология в ИСУЛ, д-р Мариана Атанасова. Тя наблегна на факта, че новите медицински технологии за ранно лекуване на рака на маточната шийка позволяват, когато заболяването е в начална фаза на развитието си, да се лекува напълно. Това осигурява на пациентките нормален живот и е необходимо само редовното им проследяване. За сведение – общо взето няма друго онкологично заболяване, което дори в първите си стадии да е лечимо на 100%. Това е причината, поради която липсата на скрининг, забавеното откриване и липсата на терапия през първия етап на болестта е нежелателно.

Че е наложително да бъде създадена скринингова програма, смята и председателят на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка, Лили Асенова. Работата за превенция на рака на маточната шийка на национално ниво и информационни кампании за сексуално здраве и рисково поведение е наложително и поради проявеното рисково поведение на младите хора. В повечето случаи те са с много ниска сексуална култура и не подбират особено партньорите си за секс, сменят ги често. Това пък води до заразяване с човешкия папилома вирус – причинител на рака на маточната шийка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *