Разпознавате ли алергията към слънцето

 

Алергията е свръхреакция на имунната система към определен дразнител в околната среда. Излишно е да коментираме, колко влошава тя качеството на живот и колко опасна може да е понякога.

А чували ли сте за алергия към слънцето? Или може би дори познавате някой, който не смее да излезе от къщи в слънчевата част на деня?

Що е фоточувствителност

Слънчевата алергия представлява повишена чувствителност на кожата ви към светлината. Тя е генетично предопределена, което означава, че прояви ли се, може да бъде облекчавана, но не може да бъде излекувана.

При излагане на слънце кожата се зачервява, изсъхва, загрубява. Появява се усещане за парене, избива обрив от дребни пъпчиции, възможно е да се вдигнат и мехури. Скритите под дрехите участъци остават незасегнати. В критични ситуации се появяват проблеми с очите (зачервяване, сълзене, парене).

Не е добре в такъв момент да стискате зъби и да търпите, защото нелекуваната алергия се задълбочава, възможно е дехидратиране, прегряване и влошаване на състоянието с потенциални рискове за ракови заболявания на кожата.

Що е фототоксичност

Дори и „фоточувствителност“ и „фототоксичност“ да ви звучат сходно, двете явления имат различни причини. За разлика от слънчевата алергия, второто се обуславя не от комбинацията между наследственост и слънчево лъчение, а в съчетанието на определени медикаменти, които използвате, или козметични процедури и продукти, и слънчевото греене.

Това най-често са лекарства за някои хронични заболявания, диуретици, антибиотици или средства за лечение на акне. Този техен ефект е известен и лекарите обикновено предупреждават пациентите си при назначаването им.

На пръв поглед проявите на слънчева алергия, фототоксичност и обичайното слънчево изгаряне доста си приличат, но подходът към овладяването им е различен, затова появят ли се проблеми след излагане на слънце, търсете лекар.

Как да облекчите състоянието си при прояви на слънчева алергия

Добре е да знаете, че кожата ви има така наречената имунологична памет. Ще рече, че тя запаметява и повтаря реакциите си при среща с дразнещите фактори – в случая, слънчевите лъчи. Всеки следващ път, в който я оставите незащитена на слънцето, алергичната реакция ще настъпва все по-бързо и по-остро.

В критичен момент обичайните подръчни средства за облекчаване на състоянието като киселото мляко, имат само моментно успокояващо действие. Най-добре е веднага, щом усетите пристъпа, да търсите медицинска помощ.

По-лесно е да се пазите, отколкото да лекувате поредното изгаряне. Има специализирани слънцезащитни продукти, разработени нарочно за фоточувствителна кожа. При употребата им можете сравнително спокойно да оставате на плажа – разбира се, без да прекалявате и не във времето между 11 и 16 часа. Добре е да са със SPF между 20 и 50. Задължително следете да имат и вградени UVA филтри. Използвайте ги не само край басейна и на морето. В планината слънцето е не по-малко силно и опасно.

В ежедневието ви в града рисковете по принцип са по-малки. Ако обаче симптомите на слънчевата алергия ви преследват и тук, консултирайте се с лекаря си – явно имате нужда от по-сериозно лечение.

Носете шапка, широки дрехи от естествена материя, за да не дразнят кожата, очила с качествена защита, за да пазите очите. Пийте много вода, за да осигурявате постоянна хидратираност на тялото си.

Слънчевата алергия е нелечима, но можете да я контролирате и да живеете нормално с нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *