Разпознаваете ли инсулта

 

Мозъчният удар, подобно на сърдечния, може да е фатален. Ако болният бъде транспортиран веднага до болнично заведение, има много по-голяма вероятност той да оцелее и да се възстанови така, че да живее сравнително нормално. За целта е препоръчително да се научите да разпознавате симптомите на апоплектичния удар. Това може да спаси нечий живот – вашия или на ваш близък.

Типични симптоми на инсулта

След няколко минути без кислород мозъчните клетки започват да загиват. При всеки пациент това се случва с различна скорост, на различно място в мозъка и се проявява по различен начин. Въпреки това в повечето случаи общите симптоми доста си приличат:

  • Усеща се световъртеж, изпитват се затруднения в ходенето, в координирането на движенията и пазенето на равновесие, може да има гадене и позиви за повръщане.
  • Болният губи чувствителност, изпитва слабост в крайниците, отслабва контролът върху движенията, изкривяват се устните. Много разпознаваемо е, че пациентът не може да покаже зъбите си, затруднява се преглъщането, появява се пареза в лявата или дясната половина на тялото.
  • Замъглява се виждането и/или става двойно, в зрителните образи се появяват черни петна.
  • Забелязва се явно нарушение на речта, появява се рязко, силно главоболие, шум в ушите.
  •  Наблюдава се нарушение на съзнанието, включително загубата му.

Когато тези симптоми траят от няколко минути до около денонощие, но са по-слабо изразени, вероятно става дума за исхемична атака. Вместо с парализа, слабостта е съпроводена с мравучкане и изтръпване от ляво или от дясно, проблеми със зрението, объркване, проблеми с равновесието. Това е преходно състояние, но е много сериозен знак за приближаващ инсулт, така че непременно потърсете лекар.

Жените по-често разказват за нетипични симптоми, а микроинсултът обикновено протича без симптоматика, но оставя след себе си увреден мозък и голяма вероятност за повторението му с пълна сила още същата година.

Мозъчният удар може да настъпи внезапно след високо психическо и/или физическо натоварване (когато е предизвикан от емболия) или по време на сън (предизвикан от тромбози).

Какво да правите при инсулт

Не предприемайте никакви опити за самолечение, не давайте нищо на страдащия. Най-доброто решение е, веднага щом забележите поне два от признаците на мозъчния удар, да повикате лекарска помощ или да транспортирате болния до най-близкото болнично заведение, като предварително телефонирате. Първите два часа са от решаващо значение.

В болницата първата задача е да се постави под контрол кръвното налягане и да се стабилизира сърдечносъдовата система. Според силата и характера на инсулта, изтеклото време и нанесените поражения, се планират по-нататъшните действия на медицинския екип.

След инсулта

Освен медикаментозното лечение, изключително важно за връщане към самостоятелен живот на болните е да се провежда рехабилитация. Тя трябва да се осъществява в специализирани центрове под ръководството на професионални рехабилитатори. Задачата е да се възстанови максимално способността за движение и възможността на пациента да се обслужва сам. При продължително залежаване съществува опасност от декубитални рани. Те могат да се избегнат със специализирани антидекубитални дюшеци.

Ако ви се наложи да се грижите за близък, преживял инфаркт, трябва да сте безкрайно търпеливи и внимателни. Подобренията настъпват бавно, но стъпка по стъпка ви връщат човека, когото познавате и обичате. И помнете, че интелектът му не е увреден, а само възможността му да се изразява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *