Различното отношение към ваксините не е повод за напрягане на отношенията в обществото

 

COVID-19 разболя обществото ни не само буквално. Разболя го и преносно – прокара още една разделителна линия – „за“ и „против“ ваксините срещу вируса. Събудиха се позабравени конспиративни теории и страхове. Недоверието към големите фармацевтични компании се прероди в скептицизъм и тотално отрицание. Дневно се разболяват от вируса хиляди и умират десетки (все по-често стотици). Ваксинираните ругаят неваксинираните, а те пък чакат да почнат да мрат ваксинираните или поне да забележат как мутират.

Най-често на въпроса защо са против ваксините, хората отговарят с въпрос: „Какви ваксини са това и кога успяха да ги направят и да ги тестват?“

Дали наистина ваксините срещу КОВИД-19 са скорозрейки

Мина-не мина година от нашествието на вируса и те се появиха на пазара. Така изглежда обаче само за хората, далечни на развитието на науката и фармацевтиката.

Всъщност дори по-новата използвана технология – на иРНК-ваксините („Пфайзер“, „Модерна“) – съвсем не е нова. Създателите на „Пфайзер“ разказваха, как работят върху този тип ваксини от почти три десетилетия. Още през 90-те години на миналия век по този метод се разработваха средства за лечение на онкологични заболявания. Сега се провеждат клинични изпитания за ваксини срещу цитомегаловирус (CMV), бяс и Zika. Образно казано – калъпът е бил готов отдавна. Оставаше в него само да се налее новото съдържание и да се изпробва.

Другият тип ваксини – на базата на аденовируси (на „Астра Зенека“ и на Janssen Pharmaceutica NV) – са познати от още по-отдавна и са проучени много добре. На този принцип са създадени ваксини срещу грип и туберкулоза, малария и MERS (Близкоизточен респираторен синдром), ебола, рак на простатата и т. н.

Защо ваксините са по-безопасни от заразяването с корона-вирус

Те не могат да променят гените, нито могат да ви заразят с COVID-19 или с каквото и да е. ИРНК-ваксините („Пфайзер“, „Модерна“) съдържат само малки части от информационна РНК, която се включва в кодиране на синтеза на спайк-протеина. Тези части не могат да репликират самата РНК. Освен това от РНК няма как да се създаде ДНК и да се препрограмират гените в нея. Процесът е обратен – ДНК е условие за създаване на РНК. ИРНК-ваксините са по-модерни и по-безопасни от тези, произведени по по-старата технология.

При ваксините с вирусен вектор (на „Астра Зенека“ и на Janssen Pharmaceutica NV) аденовирусът, причиняващ обикновената настинка, е променен генетично и вместо своя, носи генетичния код на шиповия протеин на КОВИД-19. Той запознава имунната ни система с антигена на коронавируса и тя се подготвя да реагира при среща. Нито аденовирусът, нито белтъкът на коронавируса имат шанс да ни навредят.

Когато живият COVID-19 навлезе в клетките и започне да се размножава, да възпроизвежда целия си генетичен материал и да го разпръсква във всички клетки, нещата стават много сериозни. Собствената ни имунна система реагира толкова бурно, че организмът не може да понесе прекомерните мерки, които тя взема срещу вируса.

Странното е, че сред антиваксърите има и лекари, както и представители на други добре образовани съсловия.

Разделението по линията „за“ и „против“ ваксините допълнително усложнява ситуацията

За половин година трети път ще избираме парламент. Цените на енергията и горивата подгониха инфлацията. Още не знаем кога ще стигне пика си четвъртата вълна на пандемията и няма ли – достигайки го – да помете здравната ни система.

В тази ситуация натягането на напрежението между ваксинирани и неваксинирани изглежда като камъчето, което може да преобърне колата. Всички имаме своите мнения, но те не бива да се превръщат в знамена на войнстващи лагери. Това, че четем и слушаме различни източници, че по различен начин осмисляме и оценяваме научната информация, че в различна степен се доверяваме на науката, специалистите, експертите, не ни прави различни хора, нито ни пречи да общуваме нормално.

И ако вие ме питате, знам ли колко са спечелили от ваксините производителите им, ще ви попитам, знаете ли колко печелят сайтовете за фалшиви новини – при това без да произвеждат нищо освен лъжи и заблуди?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *