Профилактика на хипертонията

 

Високото кръвно налягане е нелечимо. Смята се, че при мнозина от болните то е генетично обусловено. Невинаги причините за първичната хипертония са ясни. Въпреки това ежедневието доказва, че при спазването на някои прости правила човек може да отдалечи значително във времето покачване на кръвното налягане и да държи под контрол вече появилата се хипертония.

Избягване на рисковите фактори

Добрата профилактика включва избягването и минимизирането на някои от рисковите фактори:

  • Цигарите са един от най-важните. Вдишваните от тях вещества предизвикват преждевременно стареене на кръвопреносните съдове и загуба на еластичността им.
  • Различните организми реагират на алкохола по различен начин. Наблюденията показват, че при пиещите редовно кръвното е средно с около 4 mmHg по-високо и усложненията са доста по-сериозни.
  • Стресът и нервното напрежение опитайте да преодолеете по свой начин – с медитация, танци, йога, спорт, разходки.
  • Свалянето само на 5 килограма намалява кръвното налягане с около 5 mmHg. Все пак, консултирайте се с лекаря си – има случаи, в които твърде рязката промяна на теглото влияе зле на хипертонията.
Хранене

Да промените хранителните си навици може да ви звучи драстично, но балансираното хранене ще донесе полза за общото ви здраве, за по-доброто състояние и функциониране на всички жизнени системи, не само на кръвното налягане.

Това ще рече да изключите от менюто си тежките и мазни храни, трансмазнините от полуфабрикатите и готовите храни, висококалоричните рафинирани продукти, които носят само празни калории.

Заместете ги с много зеленчуци с минимална топлинна обработка, чесън и лук, бобови, варива, пълнозърнести, овесени ядки, плодове, маслини, морски дарове и риба, пилешко и постни меса, сирене, кисело мляко, ядки и семена, натурално какао, зелен чай, сурови растителни мазнини (нерафинирани), пресни местни подправки, както и джинджифил, канела и куркума. Можете да си позволите от време на време чаша качествено червено вино.

Задължително намалете силно солта. Соленото е въпрос на вкус, а той бързо се променя. Факт е, че солта задържа твърде много течности, включително в кръвта, а това увеличава налягането в съдовете.

Хранете се често и с малки порции. Намалете общия прием на калории, което ще държи в норма теглото ви.

Физическа активност

Обездвижването снижава силно общия капацитет на организма и е един от водещите фактори за появата на хипертонията. За да поддържате стените на артериите си гъвкави и здрави, необходимо е те да се тренират. Това се случва чрез постоянна физическа активност. Тя трябва да съответства на възрастта, здравето и възможностите ви.

Особено ако вече страдате от хипертония, натоварването не бива да вдига пулса ви над нормалния за възрастта. Той се изчислява по специална формула, но като ориентир приемете нивата между 100 и 120 удара. Можете да плувате, да карате колело, да ходите пеш, като редувате по-бързо и по-бавно темпо. Потърсете специалист, който да ви изготви индивидуална програма с упражнения.

Постоянно измерване на кръвното налягане

В почти половината случаи болните дори не подозират за хипертонията. Тя се развива без симптоми, понякога добре се чувстват болни дори с много високи стойности – над 200/100. Но със симптоми или без, високото кръвно уврежда и бавно разрушава важните вътрешни органи.

Добре е също да имате предвид, че то съвсем не засяга само хора над 40 и се открива дори при ученици и двадесетина годишни. Затова задължително мерете кръвното си налягане поне веднъж на половин година. Ако вече имате изписано лечение, не го преустановявайте самоволно, защото показателите са в норма. Без контрола на медикаментите те много бързо ще тръгнат отново нагоре.

Част от вашата успешна профилактика може да се окаже азпизал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *