Профилактика на сърдечната недостатъчност

 

Профилактиката на сърдечно-съдовата система неминуемо е свързана с промяна в начина на живот по посока на изграждане на здравословни и щадящи навици. Това не е нещо, което се случва лесно и без усилие, но пък е част от превенцията на множество други заболявания. Да не говорим, че при настъпили болестни промени така или иначе ще се наложи да коригирате всекидневното си поведение, само дето това вече ще е съпроводено с една шепа лекарства и сериозни здравни рискове.

Основна задача на профилактиката на сърдечната недостатъчност

Целта на превенцията на сърдечната недостатъчност е да предотврати увреждането на сърцето и невъзможността да изпомпва достатъчно кръв за оптимално оросяване на всички телесни органи и тъкани. От нея произтича като основна задача неутрализирането на всички причини и рискови фактори, поддаващи се на контрол.

Най-често до сърдечна недостатъчност водят хипертонията и атеросклерозата, които освен това са взаимно свързани и са в основата на всички заболявания на сърдечно-съдовата система. Рисковите фактори, които обикновено водят до тях, са зависими от вас в много голяма степен. Това са обездвижването, наднорменото тегло и затлъстяването, злоупотребата с храна, сол, алкохол и цигари, ежедневният стрес.

Контрол и превенция върху хипертонията и атеросклерозата

Главното тук е адекватна и своевременна реакция от страна на пациента. Изисква на първо място постоянно следене на кръвното налягане, поддържането му в нормални граници със системна медикаментозна терапия, промяна в диетата и физическата активност, намаляване на стреса, осигуряване на достатъчно почивка и сън.

Нивата на триглицеридите и съотношението на лошия и добрия холестерол в рамките на общия са другите важни показатели, които трябва да бъдат следени и контролирани. За целта трябва да поддържате постоянен контакт с личния си лекар и да спазвате стриктно изписаната ви диета. След консултация можете да приемате профилактично азпизал, което ще облекчи циркулацията на кръвта.

Обездвижването

Обездвижването довежда тялото буквално до деградация, до снижаване потенциала на всяка жизнена система и функционална недостатъчност.

Движението и физическата активност са едни от определящите фактори за оптимална работа на организма. Те са особени важни за поддържане на тялото при вече настъпили заболявания и пряка опасност от развитие на сърдечна недостатъчност – разбира се, задължително под лекарски контрол и съобразно с възможностите ви.

Затлъстяването

Натрупването на прекомерна мастна тъкан влияе върху функционалността на организма. Тя променя метаболизма на основните вещества, води до повишаване нивата на триглицеридите и лошия холестерол. Принуден да поддържа много по-голяма маса от оптималната, организмът работи на предела си и започва да дава отклонения. Сърцето се претоварва. Появяват се системни заболявания.

При риск от сърдечна недостатъчност лекарите препоръчват не просто отслабване, но стриктно следене на колебанията на теглото – минимум два пъти през седмицата.

Хранене

Задължително е

  • драстично намаляване на приема на готварска сол – не повече от 2-5 г дневно;
  • ограничаване до минимум на мазнините от животински произход, отказ от фабрично приготвени и високо преработени продукти, съдържащи много сол и много мазнини – особено трансмазнини;
  • премахване от менюто на рафинирани висококалорични храни – бяла захар, бяло брашно и т. н.;
  • включване на много зеленчуци, плодове, пълнозърнести, риба, с минимална щадяща преработка.
Спиране на тютюнопушенето

Отказът от цигарите и други упойващи вещества е първото, което ще ви препоръча лекарят. Необходимо е силно ограничаване на алкохола.

Добре ще е да усвоите техники за преодоляване и неутрализиране на стреса, който е фактор, постоянно подклаждащ сърдечно-съдовите проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *