Профилактика на исхемичната болест

 

Исхемичната болест на сърцето влошава силно качеството на живот и води към инвалидизиране на болния. Смъртността при нея е много висока. Смята се, че е характерна за по-възрастните – около и над 60 годишна възраст. За жалост все по-често се наблюдава при значително по-млади хора. Най-сигурното лечения за нея, както и за повечето заболявания, е превенцията.

Особености при профилактиката на исхемичната болест

При здрави хора профилактиката на сърдечното заболяване не изисква нито скъпи продукти, нито кой знае какви сложни процедури. Но пък изисква много воля и съзнателна промяна на начина на живот и навиците. Всички рискови фактори, без наследствените, напълно подлежат на ваш контрол.

При внимателен прочит, се оказва, че дори най-опасните – хипертония, атеросклероза и диабет – са производни на факторите, зависими от собственото ви поведение.

Откажете цигарите и алкохола

Така ще избегнете от една страна повишаването на сърдечната честота, съпроводена с повишена необходимост от кислород и от друга – намаления потенциал на белите дробове, който идва като следствие от действието на тютюневия дим. Ще ликвидирате един от сериозните фактори за нарушение на обмяната на мазнините и увеличаването им в кръвта, за покачване на кръвното налягане.

Движете се повече

Дали ще спортувате, ще танцувате или ще правите дълги разходки пеш – изборът е ваш. Дори работата в градината ще е от полза. Задачата е постепенно да излезете от тясната зона на комфорт на организма си. Повишените (с мярка) натоварвания ще го укрепят, ще повишат тонуса и възможностите на основните жизнени системи – особено дихателната и сърдечносъдовата. Постоянната по-висока физическа активност ускорява метаболизма и в съчетание с балансирано хранене осигурява контрол над теглото и го поддържа постоянно.

Хранете се разумно

Драстичните диети не водят до нищо добро. Давайте на организма си достатъчно от жизнеопределящите хранителни вещества, като контролирате приема на калории. Това е напълно възможно.

Необходимо е да се откажете от твърде мазното, соленото, сладкото, тестените изделия и да забравите за фабрично приготвените храни. Те са пълни с трансмазнини и с подсладители, често по-вредни от захарта.

Повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести, семена и ядки, постно месо, риба и нискомаслени млечни продукти, прготвени с по-щадяща кулинарна обработка и натурални подправки ще ви осигурят вкусна и полезна храна. Така ще държите под контрол нивата на триглицеридите и лошия холестерол в кръвта, ще си спестите високото кръвно налягане. Ще се радвате на постоянно тегло. Ще осигурите превенция не само за сърцето, но и на останалите органи и системи.

Дръжте стреса под контрол

Стресът не е в околната среда. Той е начинът, по който вие възприемате въздействието й. Опитайте се да не приемате всяко събитие или промяна като фатални. Опитвайте се разумно да преценявате и да различавате неприятности от заплаха. Дайте си сметка, че в болшинството случаи стресиращите ситуации отминават без сериозни фактически последици, но вие вече сте ги преживели със сърцебиене, вдигане на кръвното, нивата на лошия колестерол и на кръвната захар. Колкото по-често се случва това, толкова по-вероятно е опасността да дойде от където не я очаквате – от собственото ви тяло.

Затлъстяването

То е в челните редици на факторите, причиняващи смърт – не само при сърдечносъдовите заболявания. Ако спортувате, храните се балансирано, живеете спокойно и въпреки това пълнеете, потърсете лекарска помощ. Необходимо е да се уточни какво предизвиква нарушената обмяна на веществата и да се лекува, преди килограмите в повече да са причинили необратими увреждания на организма.

Здравословният начин на живот и редовните профилактични прегледи, които ще установят всяко нарушение на жизнените показатели в ранен период, са доказано най-добрата профилактика за исхемичната болест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *