Професия „масажист“ за хора с увредено зрение

 

Медицинският колеж на Медицински университет, София, носи името на Йорданка Филаретова. Тази година през март се навършиха 178 години от рождението ѝ.

Йорданка Филаретова е една от най-големите благодетелки у нас. Тя посвещава целия си живот на благотворителността. Грижи се за бездомни, бедни и болни. Построява приют за тях. В неговата сграда в първите години на миналия век се настанява училището за медицински специалисти. Негов наследник е днешният медицински колеж. Тук се подготвят:

  • парамедици;
  • медицински и рентгенови лаборанти;
  • рехабилитатори;
  • масажисти с увредено зрение;
  • зъботехници;
  • помощник-фармацевти;
  • инспектори по обществено здраве;
  • медицински козметици.
Специалността „Масажист с увредено зрение“ е единствена в страната

Тя дава възможност за пълноценна реализация на хората с влошено зрение, които трудно биха се реализирали другаде. Смята се, че изострената чувствителност на ръцете им позволява да са по-добри в прилагането на масажа от зрящите.

В специалността за трета – последна – година се обучава и Елза Димитрова. При злополука преди време тя губи частично зрението си. Избира да стане масажист, защото това ще ѝ даде възможност да помага на хората в нужда. Подготовката си започва в център по рехабилитация в Пловдив, откъдето я посъветвали да дойде в Медицинския колеж на МУ, София.

Специалността е интересна и с много възможности за реализация

Според Елза Димитрова обучението е много интересно. Изучават се различни дисциплини – анатомия и ортопедия, вътрешни болести и кинезитерапия; също социална медицина и медицинско законодателство, хигиена и екология. Застъпени са различните видове масаж, акупресура, зонотерапия. Провеждат се практики в различни здравни заведения и обучаваните имат възможност да работят с пациенти.

Елза смята, че „преподавателите дават всичко от себе си на занятията, на лекциите и на упражненията“ и за бъдещите медицински специалисти остава да прилагат добре и с любов всичко научено. На самата нея работата с хората ѝ носи радост и удоволствие. Особено удовлетворение изпитва, когато масажираният сподели: „Вече не ме боли“.

Стажовете са важна част от обучението

Сега Елза е на държавен стаж в Националната физиотерапевтична и рехабилитационна болница в квартал „Овча купел“, София. Става рано сутринта – още в 6 часа, започва работа в 8.30. Доволна е от специалистите тук. Смята, че са приятелски настроени, допада ѝ отношението им и най-вече готовността им да отговарят на всички въпроси, да предадат на стажантите тайните на професията.

Наскоро е дошла тук от „Пирогов“. Впечатленията ѝ от най-голямата спешна болница са много добри. Особено я впечатлила стриктната дисциплина, както и отзивчивостта на лекарите и медицинските специалисти към стажантите. „Бяхме и кинезитерапевти, и рехабилитатори – споделя тя – и можехме да питаме за абсолютно всичко, което ни затрудняваше или беше неясно.“

Масажистът е отговорен за здравето на пациентите

Масажът стимулира кръвообращението, релаксира мускулите, подобрява състоянието на кожата. Масажистът трябва добре да познава спецификите на човешката анатомия – примерно, сънните артерии не бива да се подлагат на натиск, има и други рискови зони. Различните диагнози, като дисковите хернии, също изискват специално внимание.

Естествено, в разговора с Елза Димитрова не можем да пропуснем и рисковете, които носи КОВИД-19. Пандемията, според нея, се усеща в напрегнатата атмосфера в здравните заведения, в притеснението, което излъчват и медиците, и пациентите. Тя вече се е срещала със заразени пациенти – още повече, че масажът е добро средство за възстановяване на преболедувалите. Акцентът в случая е подобряване на функциите на дихателната система при развилите пневмонии, регулиране на кръвообращението и отпускане на мускулите, застинали в спазъм.

Самата Елза три пъти се е срещала с коронавируса – още с първите в началото на пандемия, втори път през юли и трети път през октомври. Тестовете показали, че има антитела. Тя мисли, че вирус безспорно има и доста хора боледуват тежко, но лошото е, че покрай това са забравени хронично болните, онкоболните, пациентите с диабет и сърдечносъдови болести, с инсулти и т. н.

Според третокурсничката специално внимание изисква всеки пациент – независимо дали е с диабет и е с влошено състояние на долните крайници, или пък е преживял инсулт и има нужда от раздвижване и масаж и на горните, и на долните крайници.

Да си масажист, означава да умееш да общуваш

При това съвсем не само на медицински теми. „Когато хората се усетят облекчени, – казва Елза Димитрова – те се отпускат и са склонни да споделят и по-лични неща, да говорят на общочовешки теми. Когато излъчват задоволство, удовлетворение изпитвам и аз“ – допълва третокурсничката.

Сега ѝ предстоят държавни изпити и завършване на висшето ѝ образование. После иска да запише магистратура – ерготерапия и работа с деца. Планира да работи в болница или в специализиран център и мечтае за добра професионална реализация. Елза Димитрова мечтае също по-често да чува от пациентите си: „Вече не ме боли!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *