Проверката за лекарствата завърши без открити сериозни нарушения

 

Проверка за 317 медикамента в 39 болници извърши Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата ИА „Медицински надзор“. Проверявани са и дистрибутори и търговци на продукти за лечение на онкохематологични и онкологични болести. Това беше съобщено от здравния министър Кирил Ананиев във връзка с питането на депутатката от „Воля“, Кръстина Таскова.

Проверката е заради твърденията на д-р Делчо Дечев

Тя е възложена от здравното министерство по повод изказванията на предишния управител на Национална здравна осигурителна каса, доктор Делчо Дечев. Той твърдеше, че лекарствата се заплащат на различни цени според това, дали става дума за частни, или за държавни болници.

Депутатката от „Воля“ напомни изказване на бившия управител на НЗОК, че един продукт е бил платен седем пъти по-евтино на държавни болници, сравнено с частна. Кръстина Таскова поиска информация за констатираното от проверките и за понесените от бюджета загуби заради порочната практика.

Според министър Ананиев не са констатирани нарушения

При проверките на търговците на едро не са установени нарушения, нито превишаване цената на опаковката. Той каза, че свои проверки са направили и служители на Здравната каса. Министърът сподели: „Тиражираните в медиите информации са потвърдени от представените от търговците фактури. В някои от тях не е вписано точното наименование на лекарствения продукт, има фактури със заличено съдържание на цени и количества. Има непълноти и неточности между информацията, предоставена от НЗОК и тази от търговците“.

Установено е също лекарство с цена от 1063 лв., но тя не е по-висока от разрешеното и не се разглежда като нарушение.

След обобщаване на информацията и анализирането ѝ, министър Ананиев предложил на финансовия министър и на частните лечебни заведения да се провеждат обществени поръчки за всички продукти, заплащани от НЗОК. Предложението му е подкрепено и от Агенцията по лекарствата. Разработен е идеен проект, според който Здравната каса да се ангажира с най-ниската от предложените цени за конкретен лекарствен продукт.

От БСП питаха за намален процент на реимбурсиране

Според Виолета Желева това се отнасяло за някои медикаменти, включително предназначени за имуноподдържаща терапия на трансплантирани болни. Министър Ананиев отговори, че процентите за реимбурсиране на медикаментите не са променяни скоро от страна на Националния съвет по цени и реимбурсиране. Специално за терапиите за трансплантирани пациенти те не са променяни след влизането им в списъка през 2011 година.

Факт е обаче, че за всяко заболяване има формули, които се реимбурсират на 100% и такива, за които част от цената се поема от пациента. Според министъра лекуващият лекар е длъжен, когато изписва един медикамент, да обяснява на пациента дали ще трябва да си го доплати или той 100% се поема от НЗОК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *