Проблемите при лечението на деца с рак на кръвта вече не могат да се отлагат

 

Сдружението на деца с онкохематологични заболявания заплашва с протест поради натрупани проблеми при снабдяването с лекарства за лечението на малките пациенти. В писмо до Министерството на здравеопазването и НЗОК то настоява за осъвременяване на регламента, по който става осигуряването на медикаментите.

История на проблема с медикаментите за онкоболни деца

Корените му са още в 2009 г. В годините след това едно по едно от позитивния списък отпадат лекарства, включени в базовите протоколи за лечение на деца с рак на кръвта. Сдружението на деца с онкохематологични заболявания и родителите на малките пациенти алармират за предизвиканите от това затруднения, но овластените институции не предприемат никакви мерки.

През 2015 г. след силен натиск на сдружението и помощта, оказана му от журналисти, е намерено частично решение. Тогавашния здравен министър Москов се разпореди и изключените от позитивния списък лекарства започна да заплаща Фондът за лечение на деца. Въпреки че процедурата беше много бавна, тя осигури известно успокоение, но оптимално решение така и не беше намерено. Когато Фондът беше закрит, а работата му – прехвърлена на Националната здравноосигурителна каса, изключително тромавата бюрократична процедура отново възроди проблемите.

Лечението на рака на кръвта предполага изключително точно приложение на формулите по предварително разработена схема в точно фиксирано време. Протакането в очакване на заветните решения на комисии и подписи и разтеглените административни срокове компрометират адекватността на лечението и оптималните резултати. Намирането на генерално решение на въпроса за клиниките, в които се лекуват деца с рак на кръвта, от страна на държавата вече не търпи отлагане.

Напразни надежди

От края на миналата година (октомври 2018) насам, след провеждането на няколко срещи със заместник министъра на здравеопазването Начева, бе обещавана промяна в правилата за осигуряване на нужните медикаменти. Тя трябваше да заработи от началото на май 2019 година. Но промените към добро в набавянето и реимбурсирането на лекарствата не се случиха. За сметка на това, поради пълната неангажираност на НЗОК и МЗ, след първи април тази година проблемът продължи да се задълбочава.

Не се състоя и обещаната за първите дни на юни работна среща на представители на Сдружението, на трите клиники, лекуващи онкоболните деца, и на болничните аптеки с представители на НЗОК и на Министерството на здравеопазването.

Предупреждение за протести

Развитието на ситуацията и бездействието на отговорните институции накараха Управителния съвет на Сдружението на деца с онкохематологични заболявания и родителите на болни и излекувани пациенти, както и на такива, недочакали лечението си, да предупредят, че ако до 10 юли тази година няма взети конкретни мерки за подобряване на нещата, те ще излязат на безсрочен протест до вземането на окончателни и резултатни решения.

Те очакват:

  • да бъдат гарантирани постоянните доставки на лекарства от основните протоколи за съвременно лечение на онкохематологичните болести при децата;
  • да се осигури право на здравните заведения сами да заявяват и осигуряват необходимите формули, включени в утвърдени от световната практика успешни терапии;
  • да отпадне ангажирането на родителите с движението на административната документация и загубата на време на лекарите в създаването ѝ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *