Преустановяват се плановите операции и плановия прием в най-засегнатите зони

 

От 25 октомври, неделя, се преустанови извършването на планови операции и планов прием в здравните заведения в областите с най-висок брой заразени с КОВИД-19. В тях 10% от общия брой болнични легла ще трябва да се заделят за болни от коронавирус. Според заповедта на здравния министър от 23 октомври тази временна противоепидемична мярка е с краен срок 30 ноември тази година.

Кои области са засегнати от мярката

Става дума за болниците в областите, в които се констатират повече от 120 заразени от КОВИД-19 на 100 000 човека. Към вторник, 27 октомври, с червен код за преминаване на границата от над 120 инфектирани на сто хиляди са Благоевград, Габрово, Кюстендил, Русе, Сливен, София, Търговище и Шумен.

В областите, попадащи в така наречената оранжева зона, където е установена заболеваемост от коронавирус между 60 и 119,9 човека на 100 хиляди, здравните заведения ще продължат да осъществяват планов прием, но няма да извършват планови операции, се уточнява в заповедта. В тези здравни заведения е задължително поне 5% от всички болнични легла да се освободят за пациенти с КОВИД-19. Към 27 октомври това са болниците в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Смолян, Стара Загора и Ямбол, но ситуацията бързо се променя.

Предвиждат се изключения от забраната

Заповедта на здравния министър от 23 октомври предвижда и изключения от забраната за планови операции. Те включват:

  • всички дейности, извършвани във връзка с асистирана репродукция и ражданията;
  • диагностицирането и терапията на хора с онкологични и онкохематологични заболявания;
  • всички видове трансплантации на органи, тъкани и клетки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *